8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν χρησιμοποιήσετε γλάστρες από τερακότα

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν χρησιμοποιήσετε γλάστρες από τερακότα

November 24, 2022 Off By scholarjapa

Αν περιπλανηθείτε στο τμήμα του κήπου σε οποιοδήποτε κατάστημα, αναπόφευκτα, θα σας συναντήσει ένας τοίχος με πορτοκαλί γλάστρες – το τμήμα από τερακότα. Εάν είστε νέος στην κηπουρική γενικά ή απλώς σε γλάστρες από τερακότα, πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί ποια είναι η μεγάλη υπόθεση με αυτά τα ανόητα πράγματα.

Σε τελική ανάλυση, υπάρχουν για πάντα και μπορείτε να τα βρείτε στο πιο όμορφο νηπιαγωγείο μέχρι την ταπεινή παλιά Walmart. Αλλά πρέπει να υπάρχει κάτι σε αυτές τις γλάστρες αφού υπάρχουν τόσες πολλές πιο όμορφες επιλογές εκεί έξω.

Οπότε, τι είναι? Τι είναι η μεγάλη υπόθεση με τις γλάστρες από τερακότα;

1. Βοηθάει να γνωρίζετε λίγα πράγματα για την τερακότα

Η διαρκής δημοτικότητα της Terracotta είναι αιώνων, ακόμη και χιλιετιών. Είτε κατασκευάζουμε συστήματα άρδευσης στην αρχαία Ρώμη, φτιάχνουμε κεραμίδια για τα σπίτια μας είτε δημιουργούμε διαχρονικά έργα τέχνης που θα διαρκέσουν χιλιάδες χρόνια, φαίνεται ότι ο πηλός της επιλογής μας είναι η τερακότα.

Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους είναι ότι μπορείτε να το βρείτε οπουδήποτε στον κόσμο. Είναι ο πιο συχνά εντοπιζόμενος άργιλος στο έδαφος σε κάθε ήπειρο.

(Λοιπόν, δεν ξέρω πόσος άργιλος έχει ανακαλυφθεί από την Ανταρκτική, αλλά θα στοιχηματίσω ότι είναι και εκεί, αν σκάψετε αρκετά βαθιά.)

Όχι μόνο η τερακότα είναι άφθονη, αλλά είναι φθηνή στην κατασκευή και εύκολη στη χρήση της. Η τερακότα είναι αρκετά εύπλαστη και δεν απαιτεί τρελές υψηλές θερμοκρασίες για να την πυροδοτήσει όπως οι άλλοι άργιλοι. Δεν είναι περίεργο που οι άνθρωποι έχουν φτάσει σε αυτό το φυσικό υλικό κατασκευής και τέχνης εδώ και πολύ καιρό.

Και φαίνεται ότι όταν κάποιος έφτιαξε την πρώτη γλάστρα από τερακότα για κηπουρική, κάτι χτύπησε και δυσκολευτήκαμε να βρούμε μια άλλη εναλλακτική λύση. Εύκολη εύρεση, εύκολη στη χρήση και φθηνή κατασκευή. Είμαι σίγουρος ότι έχετε αρχίσει να καταλαβαίνετε γιατί αυτά τα δοχεία είναι τόσο δημοφιλή. Ας ρίξουμε όμως μια πιο προσεκτική ματιά στη χρήση του ως εργαλείο κηπουρικής.

2. Χρησιμοποιήστε τα αυτιά σας για να επιλέξετε γλάστρες από τερακότα υψηλής ποιότητας

Απορρίψτε την ιδέα ότι τα δοχεία από τερακότα είναι εύθραυστα. Υπάρχει ένας ολόκληρος στρατός στην Κίνα που θα προσβάλει να τον αποκαλούν «εύθραυστο».

Μερικά από τα παλαιότερα θραύσματα αγγείων που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές είναι τερακότα. Και αρχαία αγγεία φτιαγμένα από αυτό βρίσκονται σε μουσεία, όλα πιστοποιούν την αντοχή του.

Αλλά όπως τα περισσότερα πράγματα αυτές τις μέρες, υπάρχει επίσης πολλή φθηνή τερακότα στην αγορά. Η αντοχή του έχει να κάνει πολύ με το πώς ψήνεται και όταν πρόκειται για την κατασκευή ανθεκτικής, υψηλής ποιότητας τερακότας, κανείς δεν ξεπερνά τους Ιταλούς.

Εδώ και αιώνες, η καλύτερη τερακότα έρχεται από την Ιταλία. (Υποθέτω ότι γι’ αυτό το ονομάζουν. Η τερακότα μεταφράζεται σε “ψημένη γη” στα ιταλικά)

Η αντίληψη ότι η τερακότα είναι εύθραυστη πηγάζει από την αγορά τερακότας κατώτερης ποιότητας.

Η τερακότα χαμηλότερης ποιότητας είναι πολύ πιο ευαίσθητη σε ρωγμές λόγω των αλλαγών της θερμοκρασίας – σκεφτείτε τον παγωμένο καιρό και μια πορώδη γλάστρα κορεσμένη με νερό. Ωστόσο, καλής ποιότητας ιταλικές γλάστρες από τερακότα μπορούν να διαρκέσουν δεκαετίες εάν τις φροντίσετε σωστά. Ρωτήστε οποιονδήποτε έμπειρο κηπουρό και στοιχηματίζω ότι έχουν μια συλλογή από γλάστρες από τερακότα που είχαν εδώ και δεκαετίες.

Όταν επιλέγετε τερακότα, ελέγξτε το εξωτερικό της γλάστρας για σφραγίδα “Made in Italy”, αλλά χρησιμοποιήστε και τα αυτιά σας.

Γυρίστε την κατσαρόλα ανάποδα σε μια επίπεδη επιφάνεια και τοποθετήστε το δάχτυλό σας πάνω από την τρύπα αποστράγγισης στο κάτω μέρος. Τώρα χτυπήστε το χείλος της κατσαρόλας με ένα μεταλλικό αντικείμενο όπως ένα κουτάλι ή ένα κατσαβίδι. Η καλής ποιότητας τερακότα θα έχει ένα ωραίο δαχτυλίδι. Αν σε πιάνει ένα χτύπημα, είναι χαζό.

Το καλύτερο μέρος για την αγορά καλής ποιότητας ιταλικές γλάστρες από τερακότα είναι ότι εξακολουθούν να έχουν λογικές τιμές σε σύγκριση με πολλές άλλες επιλογές ζαρντινιέρης.

3. Δεν πειράζει αν το πορτοκαλί δεν είναι το χρώμα σου.

Πολλοί λαοί αγαπούν την κλασική γήινη εμφάνιση της τερακότας επειδή ταιριάζει καλά με σχεδόν οποιοδήποτε εσωτερικό στυλ. Εάν το χρώμα σας θυμίζει σκουριά, υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτό.

Η φυσική απόχρωση προέρχεται από την υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο της τερακότας, συνήθως μεταξύ 5-10%. Ο σίδηρος οξειδώνεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψησίματος δίνοντάς του αυτό το «σκουριασμένο» πορτοκαλί που όλοι γνωρίζουμε τόσο καλά.

Αλλά μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τερακότα επειδή δεν τους αρέσει το πορτοκαλί χρώμα. Η τερακότα βάφεται εύκολα και κάνει τον τέλειο κενό καμβά για να μετατρέψετε την κηπουρική σας σε ένα διασκεδαστικό έργο DIY.

4. Ο πορώδης άργιλος είναι ο φίλος σας – κυρίως

Η χρήση γλάστρες από τερακότα έχει μια μικρή καμπύλη εκμάθησης, αλλά ευτυχώς που διαβάζετε αυτό το άρθρο, ώστε να μπορείτε να μεταβείτε στον επικεφαλής της τάξης.

Ναι, οι γλάστρες από τερακότα είναι φυσικά πορώδεις, επομένως θα χρειαστεί να κάνετε μερικά πράγματα διαφορετικά. Αυτό το φυσικό πορώδες είναι καλό για μερικούς λόγους.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι περισσότεροι βλάπτουν τα φυτά τους όχι ξεχνώντας να τα ποτίζουν αλλά υπερποτίζοντας τα. Φαίνεται ότι κάθε φορά που τα φυτά μας φαίνονται λίγο μακριά, το ένστικτό μας είναι να τα ποτίζουμε πρώτα και να κάνουμε ερωτήσεις αργότερα.

Η τερακότα επιτρέπει στο χώμα να στεγνώσει γρηγορότερα, που σημαίνει ότι ακόμα κι αν πιεστείτε λίγο με το ποτιστήρι, το φυτό σας πιθανότατα θα είναι καλά.

Οι γλάστρες από τερακότα έχουν επίσης μια τρύπα αποστράγγισης, έτσι ώστε τα φυτά σας να μην κάθονται στο νερό. Μεταξύ του πορώδους αργίλου που στεγνώνει γρήγορα και της εξαιρετικής αποστράγγισης, είναι σπάνιο ένα φυτό που αναπτύσσεται σε τερακότα να εμφανίσει σήψη ριζών ή άλλες ασθένειες που εμφανίζονται σε υγρό έδαφος.

Εάν αυτό είναι ένα πρόβλημα με το οποίο αντιμετωπίζετε, σκεφτείτε να μεταβείτε σε γλάστρες από τερακότα.

Η άλλη πλευρά είναι ότι γενικά πρέπει να ποτίζετε τα φυτά που αναπτύσσονται σε τερακότα πιο συχνά. Καλό είναι λοιπόν να επιλέξετε μια γλάστρα λίγο μεγαλύτερη από αυτή που χρειάζεται το φυτό σας. Έχοντας λίγο περισσότερο όγκο εδάφους θα μειώσει λίγο από αυτό το επιπλέον πότισμα. Μέγεθος περίπου 1″ μεγαλύτερο από ό,τι συνήθως.

Είμαι βέβαιος ότι μέχρι τώρα σκέφτεστε ήδη ορισμένα φυτά που μισούν να έχουν βρεγμένα πόδια και πώς θα τα πήγαιναν πολύ καλύτερα στην τερακότα. Θα είχες δίκιο. Μερικά φυτά τα καταφέρνουν καλύτερα στην τερακότα, και μερικά θα τα πήγαιναν καλύτερα σε μια λιγότερο πορώδη ζαρντινιέρα.

Φυτά που κάνουν καλά στην τερακότα

Φυτά που δεν κάνουν καλά στην τερακότα

 • Φτέρες
 • Φυτά αράχνη
 • Φυτό ομπρέλας
 • Τα δάκρυα του μωρού
 • Pitcher Plant
 • Lucky Bamboo
 • Η έρπουσα Τζένη
 • Νευρικό φυτό
 • Κρίνα
 • Ίρις
 • Οξαλίδα

Φυσικά, αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Εάν τα φυτά δεν τους αρέσουν τα βρεγμένα πόδια ή είναι ευαίσθητα στη σήψη των ριζών, πιθανότατα θα τα πάνε καλά στην τερακότα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ενώ ορισμένα φυτά προτιμούν να έχουν υγρό χώμα και μερικά το προτιμούν ξηρό, μπορεί επίσης να έχουν διαφορετικές ανάγκες υγρασίας. Παρόλο που μπορεί να προτιμούν την πορώδη φύση της τερακότας, μπορεί να χρειάζονται υγρό αέρα για να ευδοκιμήσουν.

Εντάξει, Τρέισι, με έπεισες να δοκιμάσω γλάστρες από τερακότα.

5. Προφύτευση Terracotta Prep

Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνετε πριν φυτέψετε σε τερακότα είναι να το μουλιάσετε. Όπως έχουμε ήδη συζητήσει, η τερακότα είναι φυσικά πορώδης, οπότε αν βάλετε υγρό χώμα γλάστρας σε μια ολοκαίνουργια, ξηρή γλάστρα από τερακότα, θα τραβήξει αμέσως όλη την υγρασία από το χώμα.

Γεμίστε τον νεροχύτη σας ή έναν κουβά με νερό και βάλτε την τερακότα σας να μουλιάσει. Αφήστε το όλη τη νύχτα ή για είκοσι τέσσερις ώρες. Θέλετε πραγματικά να του δώσετε μια καλή μακρά μούσκεμα.

Θυμάστε αυτή την τρύπα αποστράγγισης για την οποία μιλήσαμε; Για χρόνια η παλιά άκρη ήταν να βάλετε μια πέτρα ή ένα κομμάτι σπασμένης τερακότας πάνω από την τρύπα αποστράγγισης για να αποτρέψετε το χώμα να ξεπλυθεί από τον πυθμένα. Αντίθετα, βάλτε ένα χάρτινο φίλτρο καφέ στο κάτω μέρος. Αυτό όχι μόνο διατηρεί το χώμα στη γλάστρα, αλλά επιτρέπει στο νερό να στραγγίζει πιο αργά, ώστε οι ρίζες να μπορούν να απορροφήσουν περισσότερο από αυτό.

Βεβαιωθείτε ότι η κατσαρόλα σας και το φίλτρο του καφέ είναι μούσκεμα. Το χαρτί θα κολλήσει καλύτερα στο εσωτερικό της γλάστρας, διευκολύνοντας το γέμισμα της γλάστρας με χώμα, ώστε να μην γλιστράει προς τα κάτω μεταξύ της γλάστρας και του φίλτρου.

6. Προστατέψτε τα έπιπλά σας

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ένα από τα προφανή μειονεκτήματα των πιατιών από τερακότα. (Ας ελπίσουμε ότι το έχετε προσέξει προτού καταστρέψετε ένα ωραίο έπιπλο.) Καθώς οι γλάστρες και τα πιατάκια από τερακότα είναι και τα δύο πορώδη, εάν τα χρησιμοποιείτε σε εσωτερικούς χώρους, πρέπει να βάλετε κάτι κάτω από αυτά για να προστατεύσετε τα έπιπλα. Λόγω της τραχύτητας του πηλού, θα θέλετε να προστατεύσετε τα λεπτά έπιπλα από γρατσουνιές.

Μερικές προτάσεις:

 • Καλύψτε το εσωτερικό του πιατιού με αλουμινόχαρτο
 • Βουτήξτε τον πάτο της κατσαρόλας και/ή το πιατάκι σε λιωμένο κερί και αφήστε το να στεγνώσει
 • Τοποθετήστε το πιατάκι πάνω από α χαλάκι από φελλό
 • Σηκώστε ένα παλιό διακοσμητικό τρίχωμα για να το βάλετε κάτω από το πιατάκι σας
 • Αγορά πλαστικοί δίσκοι αποστράγγισης να βάλεις το πιατάκι
 • Χρησιμοποιήστε ένα σφραγισμένο πήλινο πιατάκι

7. Μια λευκή ή πράσινη πατίνα είναι φυσιολογική

Μετά από λίγο, η τερακότα σας είναι μέσα ή έξω, θα παρατηρήσετε ότι η κατσαρόλα αρχίζει να σχηματίζει μια λευκή μεμβράνη κρούστας στο εξωτερικό. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν ακόμη και αυτή την πατίνα, καθώς δίνει στις γλάστρες μια χαρακτηριστική παλαιωμένη εμφάνιση.

Είναι απλά τα μέταλλα και τα άλατα στο νερό και τα λιπάσματα που φιλτράρονται από τον άργιλο. Αν δεν σας αρέσει αυτή η εμφάνιση, μπορείτε να την ελαχιστοποιήσετε χρησιμοποιώντας βρόχινο νερό ή απεσταγμένο νερό. Τα χημικά λιπάσματα (συνήθως άλατα) είναι πιο πιθανό να αφήσουν λευκά υπολείμματα από τα φυσικά λιπάσματα.

Οι εξωτερικές γλάστρες μπορούν ακόμη και να αναπτύξουν βρύα πάνω τους. Μερικοί λαοί προτιμούν να παλαιώνουν την τερακότα τους βάζοντας μια λεπτή στρώση γιαουρτιού στο εξωτερικό των γλαστρών και αφήνοντάς τα να καθίσουν στον ήλιο για λίγες μέρες.

8. Καθαρισμός τερακότας – Μην ανησυχείτε, δεν είναι δύσκολο

Εάν δεν σας αρέσει η φυσική πατίνα που αναπτύσσεται ή αν σκοπεύετε να καλλιεργήσετε διαφορετικά φυτά σε μια μεταχειρισμένη γλάστρα, τελικά, θα χρειαστεί να καθαρίσετε την τερακότα σας.

Για να καθαρίσετε την κρούστα, λεκιασμένη τερακότα, αφαιρέστε το φυτό και το χώμα της γλάστρας και αφήστε τη γλάστρα να στεγνώσει εντελώς. (Ελέγξτε τη δημοσίευση του Μίκυ σχετικά με το τι να κάνετε με αυτό το χώμα που έχει απομείνει.) Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με σκληρές τρίχες για να τρίψετε όσο το δυνατόν περισσότερη ξηρή βρωμιά.

Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να μουλιάσετε τις γλάστρες σε διάλυμα ξιδιού και νερού ή νερό και μερικές σταγόνες υγρού σαπουνιού πιάτων. Αφήστε τις γλάστρες να μουλιάσουν όλη τη νύχτα και, στη συνέχεια, κάντε ένα καλό τρίψιμο με μια βούρτσα ή ένα μαξιλάρι καθαρισμού. Ξεπλύνετε καλά τις κατσαρόλες και είναι έτοιμοι.

Ωστόσο, εάν καλλιεργείτε ένα διαφορετικό φυτό σε αυτά ή εάν το προηγούμενο φυτό είχε παράσιτα ή ασθένεια, θα χρειαστεί να απολυμάνετε τις γλάστρες σας με ένα ήπιο λευκαντικό και διάλυμα νερού. Επειδή είναι πορώδη, όλη αυτή η επιφάνεια είναι ιδανική για την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηριακών σπόρων.

Λίγα λόγια για τη χλωρίνη.

Η χλωρίνη φαίνεται να έχει πάντα μια κακή ανταπόκριση από το φιλικό προς το περιβάλλον πλήθος επειδή είναι φτιαγμένο από χημικές ουσίες *gasp*. Αυτή η φήμη, ωστόσο, κερδίζεται άδικα. Όταν εκτίθεται στον αέρα, η χλωρίνη οξειδώνεται γρήγορα και διασπάται σε δύο ακόμη πιο τρομακτικές χημικές ουσίες – αλάτι και νερό.

Ναι, αυτό είναι, παιδιά. Επομένως, μην φοβάστε να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη.

Μουλιάστε τις γλάστρες σας σε έναν κουβά ή νεροχύτη με νερό και ¼ φλιτζάνι χλωρίνη. Μην τα αφήνετε να μουλιάσουν για περισσότερο από μία ώρα και μην χρησιμοποιείτε περισσότερη χλωρίνη. Εάν αφεθεί για πολύ καιρό ή χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες, η χλωρίνη μπορεί να αποδυναμώσει και να φθείρει την τερακότα σας.

Αφήστε τις γλάστρες να στεγνώσουν στον αέρα και θα είναι έτοιμες για την επόμενη γενιά ντομάτας ή αδύνατο να κρατηθούν ζωντανές καλαθέα.

Οι γλάστρες από τερακότα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλά περισσότερα από την καλλιέργεια φυτών. Αποτελούν συχνά τη βάση για έργα χειροτεχνίας, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μια φθηνή θερμάστρα και μπορείτε ακόμη και να τα χρησιμοποιήσετε για να ποτίστε τον κήπο σας.

Οι γλάστρες από τερακότα αξίζουν μια θέση σε κάθε υπόστεγο κηπουρικής και στη συλλογή κάθε λάτρης των φυτών εσωτερικού χώρου. Η φυσική ομορφιά και η πρακτικότητά τους έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί.