6 λόγοι που κάθε κηπουρός χρειάζεται ένα μαχαίρι Hori Hori

6 λόγοι που κάθε κηπουρός χρειάζεται ένα μαχαίρι Hori Hori

November 24, 2022 Off By scholarjapa

Ένα hori hori είναι πραγματικά το ιδανικό εργαλείο για εμάς τους κηπουρούς που αποσπώνται εύκολα.

Ίσως ξέρεις το τρυπάνι. Βγαίνεις στον κήπο έχοντας στο μυαλό σου μια συγκεκριμένη εργασία και εντοπίζεις μια μάζα ζιζανίων στην πορεία. Ή ένας κατάφυτος θάμνος που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τρίψιμο, ή λουλούδια που χρειάζονται νεκροκεφαλή, ή ένα φυλλώδες πράσινο που είναι έτοιμο για κοπή-και-ξανά-ξανά. Ξαφνικά μια δουλειά μετατρέπεται σε πολλές.

Αλλά με ένα hori hori στο χέρι, μπορείτε να κάνετε όλα αυτά τα πράγματα και πολλά άλλα.

Ένα πολυεργαλείο για το σετ κηπουρικής, ένα hori hori είναι ουσιαστικά ένα μυστρί, φτυάρι, πριόνι, μαχαίρι και μεζούρα, όλα τυλιγμένα σε ένα.

Κάθε μέρος του hori hori έχει έναν σκοπό. Κατασκευασμένη από συμπαγή ανοξείδωτο χάλυβα, η λεπίδα 7,25 ιντσών έχει ελαφρώς κοίλο σχήμα και μυτερή άκρη που της επιτρέπει να γλιστράει στο χώμα σαν βούτυρο.

Οι άκρες του μαχαιριού – η μια πλευρά λοξότμητη και η άλλη οδοντωτή – χρησιμοποιούνται για την κοπή και το πριόνι. Το πρόσωπο του χόρι είναι χαραγμένο με χάρακα.

Όλα μαζί, το hori hori σάς επιτρέπει να ξεκινήσετε κατευθείαν τις δουλειές σας. Χωρίς να χρειάζεται να σταματήσετε αυτό που κάνετε για να αλλάξετε εργαλεία, μπορείτε να κάνετε ζιγκ-ζαγκ απρόσκοπτα από εργασία σε εργασία.

Να γιατί είναι το αγαπημένο μου εργαλείο για σχεδόν κάθε κηπουρική συνάντηση:

1. Βοτάνισμα

Η αφαίρεση των ζιζανίων είναι ένα από τα πράγματα που κάνει καλύτερα ένα hori hori.

Η αιχμηρή άκρη κόβει εύκολα τα συμπαγή, βαριά και ξηρά εδάφη.

Η καμπυλότητα της λεπίδας σας επιτρέπει να φτάσετε όμορφα και κοντά στις ρίζες του φυτού. Σκάψτε το χώμα σε μια ελαφριά γωνία για να μπείτε κάτω από τη μάζα της ρίζας και τραβήξτε προς τα πίσω τη λαβή hori hori για να τα απομακρύνετε.

Τα ζιζάνια με μακριές ρίζες αναδύονται ολόκληρα, διασφαλίζοντας ότι παίρνετε και το τελευταίο κομμάτι.

2. Σκάψιμο

Hori hori σημαίνει «σκάβω» στα ιαπωνικά, μια ονοματοποιία για τον ήχο που κάνει το σκάψιμο.

Και το dig dig το κάνει. Χρησιμοποιήστε το για να δημιουργήσετε τρύπες φύτευσης, να αφαιρέσετε χλοοτάπητα και να περιγράψετε μικρές περιοχές.

Επειδή διατηρεί τις ρίζες ανέπαφες, είναι ένας πιο ασφαλής τρόπος για να σκάψετε και να χωρίσετε τα πολυετή φυτά.

3. Φύτευση

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο κηπουρικής που χρησιμοποιείτε – οργωμένο χώμα, μη σκάψιμο, υπερυψωμένα κρεβάτια, κηπουρική σε δοχεία – ένα χόρι είναι ένα σαφές πλεονέκτημα στο τμήμα σποράς και φύτευσης.

Εκεί που πραγματικά υπερέχει, όμως, είναι στα συστήματα χωρίς σκάψιμο όπου θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τη διαταραχή του εδάφους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Χρησιμοποιώντας τις χαραγμένες μετρήσεις στη λεπίδα για να προσδιορίσετε το βάθος φύτευσης, τοποθετήστε το hori hori και τραβήξτε προς τα πίσω τη λαβή για να χωρίσετε το χώμα. Αφαιρέστε τη λεπίδα και βάλτε το σπόρο μέσα. Όταν τελειώσετε, σπρώξτε απαλά το χώμα ξανά μαζί.

Τα σπορόφυτα, οι κόνδυλοι, οι βολβοί και άλλα μεγαλύτερα δείγματα μπορούν να φυτευτούν με τον ίδιο τρόπο, απλά ανοίξτε μια ευρύτερη κατάθεση στο έδαφος.

Ακουμπήστε το χόρι στο χώμα δίπλα στο σημείο φύτευσης σας και γίνεται εργαλείο μέτρησης. Χρησιμοποιήστε το ως οδηγό για να προσδιορίσετε την κατάλληλη απόσταση μεταξύ μεμονωμένων φυτειών και σειρών.

4. Κλάδεμα

Καθώς ο κήπος ωριμάζει το καλοκαίρι, τα αρχικά τακτοποιημένα και συμπαγή φυτά μπορούν να γίνουν ογκώδη τέρατα που καταλαμβάνουν περισσότερο από το μερίδιο του χώρου τους.

Παρόλο που ένα καλό σετ κλαδευτηρίων χειρός θα κάνει πιο προσεγμένη δουλειά, η οδοντωτή άκρη του hori hori είναι χρήσιμη για την γρήγορη περικοπή της υπερανάπτυξης.

Το πριόνι είναι αρκετά αιχμηρό ώστε να κόβει κλαδιά πάχους μισής ίντσας με λίγες μόνο κινήσεις. Απομακρύνετε τους δύστροπους θάμνους, τα αμπέλια και βουρτσίστε καθώς προχωράτε.

Το να έχετε ένα hori hori σε κοντινή απόσταση είναι επίσης βολικό για νεκρούς εν κινήσει. Προκαλέστε μια δεύτερη ανθοφορία σε πιο θαμνώδη φυτά όπως η μέντα, το αλυσούμι και το coreopsis με κλωστή, πιάνοντας το φυτό με το ένα χέρι και χρησιμοποιώντας το hori hori για να το κόψετε στο έδαφος.

5. Συγκομιδή

Γυρίστε το hori hori στην λοξότμητη πλευρά για να τεμαχίσει και να τεμαχίσει. Θα κόψει τα μαλακά και τρυφερά φύλλα όπως το μαρούλι, η ρόκα και το σχοινόπρασο χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η οδοντωτή πλευρά είναι χρήσιμη για τη συλλογή λεβάντας, δεντρολίβανου, θυμαριού και άλλων βοτάνων με ξυλώδη στελέχη.

Είναι το τέλειο εργαλείο για τη συγκομιδή λαχανικών ρίζας. Η μακριά λεπίδα διευκολύνει τη χαλάρωση του εδάφους γύρω από τα καρότα, τα παντζάρια, τους παστινάδες και άλλες βρώσιμες ρίζες χωρίς να τα καταστρέφει.

6. Τυχαίες Εργασίες Κήπου-Παράκειται

Σαφώς, ένα hori hori δεν είναι ένα πόνυ! Και μόλις αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε στον κήπο, θα διαπιστώσετε ότι έχει πολλές άλλες απίστευτες λειτουργίες.

Θέλετε να ανοίξετε μια σακούλα με σάπια φύλλα; Κόψτε το σπάγγο; Κόψτε τα απορρίμματα της αυλής για τον κομποστοποιητή; Να σπάσετε ένα κουτί από χαρτόνι; Να μετρήσεις κάτι, καθαρά για να ικανοποιήσεις την περιέργειά σου;

Είναι όλα σε μια μέρα δουλειά για τους Χόρι Χόρι.