5 πράγματα που πρέπει να ελέγξετε πριν αγοράσετε έναν χριστουγεννιάτικο κάκτο

5 πράγματα που πρέπει να ελέγξετε πριν αγοράσετε έναν χριστουγεννιάτικο κάκτο

November 24, 2022 Off By scholarjapa

Οι κάκτοι των Χριστουγέννων φαίνεται να είναι ένα από εκείνα τα φυτά εσωτερικού χώρου που όλοι έχουν κρεμάσει γύρω από το σπίτι τους. Είναι εύκολο στη φροντίδα και διαρκούν για πάντα.

Ίσως η γιαγιά σας να σας έκανε ένα κόψιμο όταν μετακομίσατε στο πρώτο σας διαμέρισμα. Ή λάβατε ένα στο χριστουγεννιάτικο πάρτι του γραφείου πριν από χρόνια, και διήρκεσε περισσότερο από ό,τι η δουλειά.

Αν θέλετε να μπείτε σε αυτό το μικρό κλαμπ ή αν ψάχνετε για τον λάτρη των φυτών εσωτερικού χώρου στη λίστα σας, τώρα είναι η ώρα να αγοράσετε.

Οι κάκτοι των Χριστουγέννων είναι παντού.

Πριν όμως αρπάξετε το πρώτο φυτό που θα περπατήσετε, μάθετε τι πρέπει να προσέχετε όταν επιλέγετε ένα φυτό, ώστε να διαρκέσει για δεκαετίες.

Οι κάκτοι των Χριστουγέννων είναι μέρος της οικογένειας Schlumbergera. Αυτά τα μακρόβια παχύφυτα είναι επίφυτα που αναπτύσσονται στα πιο περίεργα μέρη του φυσικού τους οικοτόπου.

Προσκολλώνται σε βράχους, μεγαλώνουν στις στροφές των κλαδιών δέντρων ή όπου βρουν λίγη συλλεγμένη βρωμιά και οργανικά υπολείμματα. Και το χειμώνα, μετά από μια περίοδο λήθαργου, αφήνουν να χαλαρώσουν με υπέροχες τροπικές ανθοφορίες. Δεν είναι περίεργο που είναι δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου εδώ και δεκαετίες.

Χτυπήστε το, Monstera, με τα βαρετά, ξεδιπλωμένα φύλλα σας.

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι κάθε χρόνο τα καταστήματα γεμίζουν με αγκαθωτά πράσινα φυτά με μικροσκοπικά μπουμπούκια, που περιμένουν να ανθίσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών. Κάνουν το τέλειο δώρο της τελευταίας στιγμής ή κάλυμμα τραπεζιού κατά τη διάρκεια αυτής της εορταστικής περιόδου.

Ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα, όμως, όλοι αυτοί οι «χριστουγεννιάτικες κάκτοι» που κυκλοφορούν στα καταστήματα αυτή τη στιγμή δεν είναι πράγματι Χριστουγεννιάτικες κάκτοι.

Ξέρω – το μεγάλο λιανικό εμπόριο μας τραβάει γρήγορα, σοκαριστικό.

Τα φυτά που θα βρείτε σε κάθε μεγάλο κατάστημα και τοπικό σούπερ μάρκετ εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της οικογένειας schlumbergera, αλλά δεν είναι αληθής Χριστουγεννιάτικες κάκτοι. Αυτό που βλέπετε είναι γνωστό ως κάκτος της Ημέρας των Ευχαριστιών επειδή ανθίζουν πιο κοντά στην Ημέρα των Ευχαριστιών. Στην πραγματικότητα είναι schlumbergera truncata, ενώ ο αληθινός κάκτος των Χριστουγέννων είναι ο schlumbergera buckleyi. Είναι πολύ σπάνιο να βρείτε buckleyi στα καταστήματα.

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που πολλοί από εμάς με την πραγματική συμφωνία πήραμε τη δική μας από μια κοπή.

Πλέον, είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπεις όλα τα schlumbergera με την ένδειξη «Κάκτος διακοπών», ξέρεις, για να κάνεις τα πράγματα ακόμα πιο μπερδεμένα. Μην αφήσετε αυτό να σας αποθαρρύνει από το να επιλέξετε ένα, όμως.

Οποιαδήποτε schlumbergera είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στη συλλογή φυτών εσωτερικού χώρου σας και η truncata ανθίζει σε πολλά διαφορετικά χρώματα. Με τον τρόπο που μεγαλώνουν τα τμήματα τους, το φυτό μοιάζει με πράσινο καταρράκτη όταν δεν ανθίζει. Και όταν οι γιορτές κυλούν, οι ανθίσεις τους είναι πραγματικά εντυπωσιακές, είτε την Ημέρα των Ευχαριστιών, είτε τα Χριστούγεννα είτε κάπου ενδιάμεσα.

Για λόγους συνέχειας, θα χρησιμοποιήσω τον κάκτο διακοπών για να αναφερθώ στο schlumbergera που διατίθεται στα καταστήματα αυτή την εποχή. Εάν έχετε βάλει την καρδιά σας σε έναν αληθινό χριστουγεννιάτικο κάκτο, μην απελπίζεστε. Στο τέλος αυτού του άρθρου, θα σας δείξω πώς να τα ξεχωρίζετε και θα σας υποδείξω τη σωστή κατεύθυνση για να βρείτε ένα.

Πώς να επιλέξετε έναν υγιεινό κάκτο διακοπών

Εάν έχετε διαβάσει το άρθρο μου σχετικά με το πώς τα καταστήματα καταστρέφουν τις αλεξανδρινές, ξέρετε ότι το μέσο κατάστημα λιανικής είναι διαβόητο για τον λάθος χειρισμό των φυτών. Είναι ιδιαίτερα άσχημα αυτή την εποχή. Αλλά με λίγη ώθηση και συνετή επιλογή, μπορείτε να βρείτε ένα schlumbergera που θα διαρκέσει περισσότερο από εσάς!

1. Χριστουγεννιάτικος Κάκτος στην πόρτα

Αν βρείτε κάκτους διακοπών να κάθεται ακριβώς μέσα στην συρόμενη πόρτα ενός καταστήματος, μην μπείτε στον πειρασμό. συνέχισε να περπατάς.

Το Schlumbergera είναι ένα τροπικό φυτό που δεν τα πάει καλά με ψυχρές θερμοκρασίες. Εάν εκτεθούν σε ρεύματα και κρύο αέρα, θα ρίξουν όλα τα μπουμπούκια τους για το έτος. Μπορεί ακόμη και να έχουν ολόκληρα τμήματα πτώση.

Αν και μπορείτε ακόμα να αγοράσετε ένα από αυτά τα φυτά, είναι απίθανο οι μπουμπούκια σε αυτό να επιβιώσουν αρκετά για να ανθίσουν.

Επιπλέον, αν και πιο σπάνιο, αποφύγετε την αγορά κάκτων διακοπών που εκτίθενται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Ένα χρόνο επισκέφτηκα ένα φανταχτερό κέντρο κήπου και είδα έναν ολόκληρο δίσκο στημένο ακριβώς μπροστά από ένα τζάκι αερίου. Θυμήθηκα να σκέφτηκα: «Λοιπόν, αυτά είναι τοστ».

2. Ελέγξτε το Segments & Crown

Οι κάκτοι των διακοπών δεν έχουν κανονικά «φύλλα». Αντίθετα, έχουν τμήματα που ονομάζονται cladodes. Ένας εύκολος τρόπος για να δείτε αν το φυτό είναι σε καλή κατάσταση είναι να βολευτείτε λίγο.

Σηκώστε το φυτό που κοιτάζετε και πιέστε απαλά ένα από τα cladodes. το τμήμα πρέπει να είναι σταθερό και παχύ. Εάν αισθάνεστε λεπτό, χάρτινο ή τσαλακωμένο, θα πρέπει να το παραλείψετε. Έχει υποβρυχτεί ή μπορεί να έχει σήψη των ριζών και πιθανότατα θα ρίξει τα άνθη του.

Επίσης, κοιτάξτε το στέμμα, όπου τα τμήματα αναπτύσσονται έξω από το έδαφος. Ελέγξτε για κιτρίνισμα στη βάση ή τμήματα που σαπίζουν στο στέμμα. Αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι το φυτό έχει υπερποτιστεί. Και πάλι, μπορεί να θέλετε να παραλείψετε τέτοια φυτά. Το στέμμα πρέπει να είναι σταθερά ριζωμένο και βαθύ σμαραγδένιο πράσινο.

3. Κοιτάξτε το Χώμα

Έχω χάσει τα ίχνη του αριθμού των πνιγμένων schlumbergeras που έχω βρει στο κατάστημα όλα αυτά τα χρόνια. Προφανώς, οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο υποθέτουν ότι όλα τα εργοστάσια χρειάζονται νερό, πολύ από αυτό και πολλά άλλα στην επόμενη βάρδια. Αυτό σημαίνει καταστροφή για τη schlumbergera, η οποία είναι επιρρεπής σε σήψη των ριζών και της κόμης.

Στη φύση, αυτά τα επίφυτα αναπτύσσονται σε χαλαρό οργανικό υλικό που αποστραγγίζει γρήγορα. Δύσκολα θα μπορούσες να το πεις χώμα όταν είναι κολλημένοι στο πλάι ενός ογκόλιθου. Μισούν να έχουν βρεγμένα «πόδια». Ωστόσο, τα φυτώρια τα συσκευάζουν σε τυπικό χώμα για γλάστρες και τα στέλνουν σε ένα Walmart κοντά σας μόλις καλυφθούν από μπουμπούκια.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλες οι γλάστρες των φυτωρίων έχουν τρύπες αποστράγγισης, είναι αρκετά εντυπωσιακό όταν τα καταστήματα καταφέρνουν να πνίξουν τους κάκτους των διακοπών. Ωστόσο, το κάνουν όλη την ώρα.

Παραλείψτε το χώμα που είναι βρεγμένο ή έχει μούχλα ή μύκητες που αναπτύσσονται στην επιφάνεια. Εάν η επιλογή δεν είναι μεγάλη, προτιμήστε το υποβρύχιο από ένα υπερποτισμένο φυτό. Το υποβρύχιο φυτό είναι πιο πιθανό να αναπηδήσει πίσω.

4. Τραβήξτε το φυτό έξω από το φυτώριο

Τέλος, αν μπορείτε, πιέστε απαλά τα πλαϊνά της γλάστρας για να χαλαρώσει το φυτό. Βγάλτε αργά το φυτό από τη γλάστρα και κοιτάξτε τις ρίζες. Πρέπει να είναι λευκά έως ελαφρώς κρεμ. Οι καφέ ρίζες υποδηλώνουν σήψη των ριζών και είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα διαφορετικό φυτό.

Οι ρίζες και το χώμα πρέπει να μυρίζουν ευχάριστα γήινα, όχι μουχλιασμένα ή μουχλιασμένα.

5. Προστατέψτε την αγορά σας για το Ride Home

Αφού επιλέξετε τον τέλειο κάκτο διακοπών, διπλώστε τον σε σακούλα και κλείστε το επάνω μέρος για να τον προστατέψετε από τον κρύο αέρα. Μην αφήνετε αυτά τα τρυφερά φυτά σε ένα κρύο αυτοκίνητο για πολύ. Φέρτε το μέσα μαζί σας αν δεν πάτε σπίτι αμέσως και έχετε άλλες στάσεις. Ή ακόμα καλύτερα, κάντε τον κάκτο των διακοπών σας την τελευταία στάση στο δρόμο για το σπίτι.

Κάντε με αυτό που έχετε

Μερικές φορές πρέπει να αρκεστείς με ό,τι είναι διαθέσιμο. Οι κάκτοι των γιορτών είναι αρκετά ανθεκτικοί ως επί το πλείστον, και ακόμα κι αν το φυτό που επιλέξατε πέσει τα μπουμπούκια του φέτος, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι θα έχει άφθονη άνθηση το επόμενο έτος ακολουθώντας τον αναλυτικό Οδηγό Φροντίδας Χριστουγέννων για Κάκτους.

Πώς να ξεχωρίσετε τη διαφορά μεταξύ ενός κάκτου ημέρας των ευχαριστιών και των Χριστουγέννων

Με την πρώτη ματιά, είναι εύκολο να πιστέψει κανείς ότι όλα φαίνονται ίδια, αλλά κοιτάξτε πιο προσεκτικά και θα δείτε τη διαφορά.

Κάκτος των Ευχαριστιών – Schlumbergera truncata

Τα cladodes του schlumbergera truncata είναι οδοντωτά. έχουν οδοντωτή εμφάνιση.

Χριστουγεννιάτικος Κάκτος – Schlumbergera buckleyi

Ωστόσο, οι χριστουγεννιάτικες κάκτοι έχουν στρογγυλεμένους όζους αντί για οδοντωτούς.

(Αν πέσει πάνω σε ένα με οβάλ τμήματα που είναι εσοχή και όχι οδοντωτά ή στρογγυλεμένα, έχετε σκοντάψει πάνω στον κάκτο του Πάσχα που είναι ακόμα πιο δύσκολο να βρεθεί.)

Τώρα, για εκείνους από εσάς που μόνο ένας αληθινός χριστουγεννιάτικος κάκτος μπορεί να το κάνει, ο ευκολότερος τρόπος να τον αποκτήσετε είναι να ζητήσετε ένα κόψιμο από έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας. Καλό, αν δείτε ένα σε μια επιχείρηση, μην φοβάστε να ζητήσετε ένα τμήμα ή δύο. Σίγουρα, μπορεί να έχετε μερικές αστείες εμφανίσεις (το έκανα), αλλά τουλάχιστον θα έχετε ένα παγοθραυστικό κάθε φορά που πηγαίνετε στον οδοντίατρο.

«Γεια, Tracey! Πώς είναι αυτό το φυτό που τα πήγες στον περσινό καθαρισμό;»

Εάν δυσκολεύεστε να προμηθευτείτε μοσχεύματα τοπικά, το καλύτερο στοίχημά σας είναι είτε Etsy ή eBay. Με μια γρήγορη αναζήτηση για το «Schlumbergera buckleyi cutting», θα έχετε πολλές επιλογές. Τα ταξινομώ πάντα κατά απόσταση όταν παραγγέλνω μοσχεύματα μέσω ταχυδρομείου για να διασφαλίσω ότι τα μοσχεύματα περνούν όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο στο USPS.

Και να είστε βέβαιοι ότι αυτό που παίρνετε είναι στην πραγματικότητα ένας κάκτος Χριστουγέννων, όχι ένας κάκτος των Ευχαριστιών. Ελέγξτε αυτά τα τμήματα!