Τρόπος συγκομιδής μούχλας φύλλων και 4 τρόποι χρήσης

Τρόπος συγκομιδής μούχλας φύλλων και 4 τρόποι χρήσης

November 24, 2022 Off By scholarjapa

Κάθε άνοιξη σε εύκρατα κλίματα, τα σκιερά δέντρα ξυπνούν από έναν μακρύ ύπνο του χειμώνα. Τα εκτεταμένα ριζικά τους συστήματα τρέχουν βαθιά στη γη, αντλώντας άζωτο και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά στα οποία τα μικρότερα φυτά απλά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση.

Τα φύλλα που σχηματίστηκαν στα κλαδιά την άνοιξη και το καλοκαίρι θα πέσουν τελικά στο έδαφος το φθινόπωρο. Κατά μήκος του δάσους, τα πεσμένα φύλλα αποσυντίθενται αργά και επιστρέφουν εκείνα τα θαμμένα θρεπτικά συστατικά πίσω στα ανώτερα στρώματα του εδάφους.

Χρόνο με το χρόνο, τα φύλλα δέντρων που πέφτουν βοηθούν να διατηρείται το έδαφος γόνιμο για να απολαμβάνουν περισσότερα φυτά με ρηχές ρίζες.

Με τη βοήθεια γαιοσκώληκες και μύκητες, με τον καιρό, τα φύλλα θα διασπαστούν σε σκούρο, εύθρυπτο χούμο. Ως σάπια φύλλα της φύσης, η μούχλα των φύλλων μονώνει το έδαφος από την υπερβολική ζέστη και το κρύο. Ρυθμίζει το έδαφος, επίσης, ρυθμίζοντας τα επίπεδα pH, βελτιώνοντας τη δομή του εδάφους και ενισχύοντας την ικανότητα συγκράτησης νερού.

Αν και δεν είναι τόσο ισχυρό όσο το παραδοσιακό κομπόστ, η μούχλα των φύλλων παρέχει ίχνη από 16 βασικά θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των φυτών. Είναι επίσης μια καταπληκτική πηγή τροφής για μικρόβια του εδάφους που είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία υγιών εδαφών για να ευδοκιμήσουν τα φυτά.

Το καλούπι φύλλων είναι το υλικό των ονείρων της περμακουλτούρας: είναι ένας οργανικός, τοπικά διαθέσιμος, ανανεώσιμος και άφθονος πόρος που υποστηρίζει την εφευρετικότητα των φυσικών οικοσυστημάτων.

Είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε μούχλα φύλλων. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να μαζέψετε τα πεσμένα φύλλα σας σε ένα σωρό και να διατηρήσετε το σωρό υγρό. Μπορεί να χρειαστούν από 1 έως 3 χρόνια για να διασπαστούν τα φρέσκα φύλλα σε εύθρυπτο λίπασμα φύλλων.

Πώς να καταλάβετε πότε η μούχλα φύλλων είναι έτοιμη για συγκομιδή

Αυτός ο σωρός μούχλας φύλλων είναι ενός έτους. Είναι κλειστό με ύφασμα υλικού, περίπου 3 πόδια σε διάμετρο και 4 πόδια σε ύψος. Έτριψα τα φύλλα το περασμένο φθινόπωρο πριν τα πετάξω στο σωρό.

Ο σωρός είναι πολύ πυκνός. Μετά το άνοιγμα του κάδου, παραμένει σε ένα εύσωμο κυλινδρικό σχήμα.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι κάποτε ήταν γεμάτο με φύλλα. Τώρα είναι περίπου 7 ίντσες ύψος.

Η κορυφή και οι πλευρές του σωρού είναι μόνο ημι-αποσύνθεση.

Αλλά πάρτε ένα φτυάρι και σκάψτε στο κέντρο, και θα δείτε τα καλά σάπια πράγματα από κάτω.

Το τελειωμένο καλούπι φύλλων μοιάζει πολύ με το τελικό λίπασμα – σκούρο και εύθραυστο και απαλλαγμένο από κάθε ξεχωριστή φυλλώδη ύλη.

Το σωρό των φύλλων σας δεν είναι ακόμα εκεί αν δεν έχει συρρικνωθεί πολύ και το εσωτερικό δεν έχει διαλυθεί πλήρως. Εάν συμβαίνει αυτό, φροντίστε να διατηρήσετε το σωρό υγρό και να του δώσετε άλλο ένα χρόνο για να καλουπωθεί.

Ανάκτηση μούχλας φύλλων

Τα φύλλα στο σωρό θα αποσυντεθούν με διαφορετικούς ρυθμούς. Το πιο εξωτερικό στρώμα – εκτεθειμένο στον ξηρό ήλιο και τους ανέμους – θα διασπαστεί πιο αργά από αυτά στο κέντρο.

Για να ανακτήσετε τα καλά πράγματα, αφαιρέστε τα λιγότερο σάπια φύλλα και αφήστε τα στην άκρη.

Μόλις φτάσετε στο εσωτερικό του σωρού, μπορείτε να το φτυαρίσετε και να χρησιμοποιήσετε το καλούπι των φύλλων στον κήπο αμέσως ως εδαφοβελτιωτικό και σάπια φύλλα. Εναλλακτικά, μπορείτε να το κοσκινίσετε σε ένα λεπτότερο καλλιεργητικό μέσο για τη δημιουργία εδαφών για γλάστρες.

Χρησιμοποίησα το κοσκινιστή κομποστοποίησης για να διαχωρίσω το κατάλληλο καλούπι φύλλων από τα υγρά φυλλώδη υπολείμματα.

Στο κοσκίνισμα, συνάντησα ένα σωρό γαιοσκώληκες. Αυτά τα μικρά παιδιά λατρεύουν το σωρό φύλλων και το να σκουπίζετε τα φύλλα σας είναι ένας άλλος φανταστικός τρόπος για να ενθαρρύνετε τη ζωή με σκουλήκια στην αυλή σας.

Αφού εξετάσετε τα μεγαλύτερα κομμάτια, αυτό που σας μένει είναι ένα σκούρο γήινο υλικό.

Το κοσκινισμένο καλούπι φύλλων έχει μια υπέροχη υφή. Είναι εξαιρετικά ελαφρύ, απαλό και εύθραυστο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη φόρμα φύλλων

Ως χειμερινό σάπια φύλλα:

Το λιγότερο αποσυντεθειμένο καλούπι φύλλων μπορεί να απλωθεί γύρω από τον κήπο ως χειμερινό σάπια φύλλα.

Τοποθετήστε τα λαχανικά σας για το χειμώνα καλύπτοντας τα κρεβάτια με ένα στρώμα 3 ιντσών για να προστατεύσετε το γυμνό χώμα. Θα βοηθήσει να κρατήσει το χώμα στη θέση του, θα το προστατεύσει από τους ανέμους που διαβρώνουν και θα βοηθήσει πολύ στο να το κρατήσει απαλλαγμένο από ζιζάνια την άνοιξη.

Το ημι-σάπιο υλικό θα χρησιμεύσει ως βιότοπος για διαχειμάζοντα έντομα και ωφέλιμους μικροοργανισμούς. Καθώς συνεχίζει να διασπάται, θα μαλακώσει το έδαφος και θα προσθέσει λίγη γονιμότητα στο μείγμα επίσης.

Ως εδαφοβελτιωτικό:

Το πλήρως υποβαθμισμένο κομπόστ φύλλων στο κέντρο του σωρού μπορεί να προστεθεί στον κήπο ως επικάλυψη οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Μεταξύ των πολλών αξιοθαύμαστων ιδιοτήτων του, η μούχλα των φύλλων λειτουργεί δυναμικά για να διορθώνει εδάφη κακής ποιότητας. Θα προσθέσει κάποια αναγκαία συγκράτηση υγρασίας σε αμμώδη εδάφη που στραγγίζουν πολύ γρήγορα. σε πιο πυκνό άργιλο, θα ελαφρύνει το έδαφος για να βελτιώσει τη ροή του αέρα και την αποστράγγιση.

Η μούχλα των φύλλων προσθέτει πολύτιμη οργανική ύλη στα ορυκτά εδάφη, προσελκύοντας μικρόβια που ζουν στο έδαφος όπου κι αν εξαπλωθεί.

Ως πηγή ενέργειας για βακτήρια και μύκητες, βοηθά στη δημιουργία ενός μικροσκοπικού μικροβιώματος για τους αληθινούς ήρωες του κήπου. Αυτοί οι μικροί οργανισμοί – αριθμημένοι σε γκαζίλια – είναι εκείνοι που βελτιώνουν τη δομή του εδάφους, ανακυκλώνουν τα θρεπτικά συστατικά και καταπολεμούν ασθένειες, παράσιτα, ακόμη και ζιζάνια.

Για να καλλιεργήσετε πιο υγιές έδαφος σε οικόπεδα λαχανικών και διακοσμητικά κρεβάτια, τραβήξτε προς τα πίσω τυχόν σάπια φύλλα και διασκορπίστε τη μούχλα των φύλλων γύρω από τη βάση των φυτών σε βάθος 2 ιντσών.

Για να φτιάξετε χώμα για γλάστρα:

Κοσκινίστε το καλούπι των φύλλων σας και θα έχετε ένα τέλειο συστατικό για σπιτικά χώματα για γλάστρες.

Η μούχλα των φύλλων είναι ένα μέσο καλλιέργειας χωρίς έδαφος που είναι εξαιρετικά καλό στο να συγκρατεί τον αέρα και την υγρασία. Μοιράζεται πολλές από τις ίδιες ιδιότητες με την τύρφη, αλλά είναι εντελώς φιλικό προς τη γη και βιώσιμο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μούχλα των φύλλων ως υποκατάστατο σε οποιαδήποτε συνταγή για χώμα γλάστρας που απαιτεί τύρφη ή κοκοφοίνικα καρύδας.

Σε συνδυασμό με κομπόστ για θρεπτικά συστατικά και περλίτη για αποστράγγιση, η μούχλα των φύλλων είναι ένα εξαιρετικό συστατικό σε ένα τριπλό μείγμα.

Για να φτιάξετε ένα χώμα για γλάστρες για όλες τις χρήσεις για ζαρντινιέρες, καλάθια, κουτιά και άλλα φυτά κήπου σε δοχεία, ανακατέψτε μαζί 40% κομπόστ, 40% μούχλα φύλλων και 20% περλίτη.

Για να ξεκινήσετε τους σπόρους:

Η μούχλα των φύλλων είναι επίσης μια φοβερή εναλλακτική λύση για την τύρφη όταν ξεκινάτε τους σπόρους.

Παρέχει όλα τα πράγματα που πρέπει να είναι ένα καλό περιβάλλον βλάστησης – ελαφρύ, ευάερο, υγρό, καλά στραγγιζόμενο και χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά.

Για να χρησιμοποιήσετε τη μούχλα των φύλλων για να ξεκινήσετε τους σπόρους, γεμίστε τις γλάστρες ή τους δίσκους δενδρυλλίων με κοσκινισμένο καλούπι φύλλων. Σπείρετε τους σπόρους σας, νερό και στη συνέχεια καλύψτε με μια σκηνή υγρασίας.

Αυτά τα σπορόφυτα Cosmos άρχισαν να αναδύονται σε μόλις 3 ημέρες. Μέχρι την 5η ημέρα, είχαν ξυπνήσει πλήρως.

Μόλις τα σπορόφυτα γίνουν αρκετά μεγάλα για να τα χειριστείτε, μπορούν να μεταμοσχευθούν σε ένα πιο θρεπτικό μείγμα εδάφους γλάστρας.