Πώς να φτιάξετε εύκολα ένα κοσκινιστικό κομποστοποίησης

Πώς να φτιάξετε εύκολα ένα κοσκινιστικό κομποστοποίησης

November 24, 2022 Off By scholarjapa

Η φροντίδα ενός σωρού κομποστοποίησης μοιάζει πολύ με τη φροντίδα ενός κήπου. Το ταΐζουμε, το ποτίζουμε, του δίνουμε καλή ροή αέρα. Και σε αντάλλαγμα, βλέπουμε τη μαγεία των υπολειμμάτων της κουζίνας μας και των απορριμμάτων της αυλής μας να μεταμορφώνονται σε πλούσιο και αργιλώδες χούμο μπροστά στα μάτια μας.

Το κομπόστ είναι έτοιμο για συγκομιδή όταν έχει σκούρα και εύθρυπτη υφή και γήινο άρωμα. Τα σωματίδια θα πρέπει να είναι ως επί το πλείστον δυσδιάκριτα, αλλά δεν χρειάζεται να είναι τέλεια. Το κομπόστ με χορδές, κολλώδες και σβώλους είναι επίσης καλό για λήψη.

Το κοσκίνισμα του κομπόστ θα σας βοηθήσει να κρατήσετε μεγαλύτερα κομμάτια – όπως ραβδιά, πέτρες και κόκαλα – έξω από το τελικό προϊόν.

Δεν είναι επιτακτική ανάγκη να κοσκινίσετε και σίγουρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο από παρθένο κομπόστ αμέσως. Αλλά το κοσκίνισμα δημιουργεί ένα υπέροχα ελαφρύ και αφράτο λίπασμα που απλώνεται ευκολότερα στον κήπο.

Υλικά:

  • 4 μήκη ξυλείας 2×4, κομμένα στο μέγεθος
  • Ύφασμα υλικού, πλέγμα 1″ ή 1/2″.
  • Βίδες καταστρώματος, μήκους 3″.
  • Συρραπτικά φράχτη, 3/4″

Συναρμολογήστε το Sifter Frame

Το μέγεθος του κοσκινίσματος κομποστοποίησης θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από το σε τι θα κοσκινίσετε το κομπόστ. Είτε πρόκειται για πλαστική τσάντα, καροτσάκι κήπου ή καρότσι, μπορείτε να φτιάξετε το κοσκίνι όποιες διαστάσεις θέλετε.

Γενικά, ένα κοσκινιστικό 36″ x 24″ θα παρέχει μια καλή επιφάνεια για την επεξεργασία του κομπόστ.

Θα κοσκινίσω το κομπόστ μου σε ένα καρότσι, και το συγκεκριμένο καρότσι έχει στρογγυλεμένες πλευρές. Θέλω το πλαίσιο κοσκινίσματος να κάθεται επίπεδο, γι’ αυτό μέτρησα το μέγεθος της μπανιέρας, μετά πρόσθεσα μερικές ίντσες στο μήκος και αφαίρεσα μερικές ίντσες από το πλάτος.

Κατέληξα με ένα τελικό μέγεθος πλαισίου 36″ x 18,5″.

Αφού μετρήσετε δύο φορές και κόψετε μία φορά, τοποθετήστε τα κομμάτια ξύλου σε σχήμα πλαισίου με τις φαρδιές πλευρές να κοιτούν προς τα έξω.

Στη συνέχεια τρυπήστε 2 βίδες καταστρώματος σε κάθε γωνία για να τα κρατήσετε όλα μαζί.

Συνδέστε το πανί υλικού

Το μέγεθος πλέγματος του υφάσματος υλικού θα καθορίσει πόσο λεπτό ή χοντρό θα είναι το τελικό κομπόστ.

Χρησιμοποιώ πλέγμα 1/2″ x 1/2″ για να φτιάξω ένα λεπτότερο κομπόστ, αλλά ένα μεγαλύτερο μετρητή 1″x 1″ θα έκανε την επεξεργασία να προχωρήσει πιο γρήγορα, επιτρέποντας μεγαλύτερα υλικά να περάσουν από την οθόνη.

Ανοίξτε το ύφασμα υλικού πάνω από το πλαίσιο. Ξεκινήστε από τη μία γωνία και σφυρίστε σε ένα συνδετήρα φράχτη.

Προχωρώντας προς τα έξω, κρατήστε την οθόνη τεντωμένη ενώ στερεώνετε συνδετήρες στο πλέγμα κάθε 3 ίντσες περίπου.

Αφού ολοκληρώσετε τη συρραφή της τελευταίας πλευράς, χρησιμοποιήστε συρματοκόπτες για να κόψετε το υπόλοιπο ύφασμα υλικού.

Τα κομμένα άκρα του υφάσματος υλικού είναι πολύ αιχμηρά. Χρησιμοποιήστε ένα σφυρί γύρω από τις άκρες του πλαισίου για να σφίξετε τα δόντια ώστε να μην πιαστείτε.

Χρήση του Κοσκινιστή κομποστοποίησης

Αναποδογυρίστε το κοσκίνι έτσι ώστε η οθόνη να τρέχει στο κάτω μέρος του πλαισίου.

Ρίξτε 2 έως 3 φτυάρια κομπόστ στο κόσκινο. Προσέξτε να μην πετάξετε πολύ τη φορά, καθώς θα είναι πιο δύσκολο να κοσκινιστεί χωρίς να χυθεί στα πλαϊνά.

Απλώστε το κομπόστ πάνω από το κοσκινιστικό με τα χέρια σας. Διαλύοντας συστάδες καθώς προχωράτε, σπρώξτε το κομπόστ γύρω από την οθόνη. Χρησιμοποιήστε μπρος-πίσω και κυκλικές κινήσεις για να το επεξεργαστείτε μέσα από τα τετράγωνα.

Τα μικρότερα σωματίδια θα πέσουν στη μπανιέρα και τα μεγαλύτερα υπολείμματα θα παραμείνουν στην κορυφή της οθόνης.

Τα άπεπτα κομμάτια θα επιστρέψουν αμέσως στο σωρό κομποστοποίησης για να συνεχίσουν να διασπώνται. Προς το παρόν, θα τα αφήσω στην άκρη και θα τα πετάξω ξανά στο σωρό μόλις αδειάσει ο κάδος και κοσκινιστεί όλο το λίπασμα.

Το να περνάτε τα χέρια σας μέσα από κοσκινισμένο λίπασμα είναι παράξενα ικανοποιητικό – είναι τόσο μαλακό και πολυτελές!

Χρησιμοποιήστε αμέσως το φρεσκοκομμένο κομπόστ σας για να φτιάξετε νέα κρεβάτια κήπου ή να επαναφορτίσετε το έδαφος σε υπάρχοντα. Είναι επίσης ένα κορυφαίο συστατικό σε χώμα γλάστρας και μείγματα έναρξης σπόρων.

Μπορείτε επίσης να το αφήσετε στην άκρη για μελλοντική χρήση, τοποθετώντας το σε σακουλάκι και στοιβάζοντάς το σε δροσερό, ξηρό μέρος. Αφήστε το επάνω μέρος των σακουλών ανοιχτό και εκτεθειμένο στον αέρα. Κάθε τόσο, ελέγχετε για να βεβαιωθείτε ότι το κομπόστ είναι ακόμα ελαφρώς υγρό.

Το σπιτικό κομπόστ είναι γεμάτο με μικροβιακή ζωή και ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών. Θα είναι στα καλύτερά του για 3 έως 6 μήνες μετά τη συγκομιδή, γι’ αυτό φροντίστε να το χρησιμοποιήσετε το συντομότερο δυνατό.