Πώς να καθαρίσετε, να συντηρήσετε, να ακονίσετε και να αποθηκεύσετε τα εργαλεία κήπου

Πώς να καθαρίσετε, να συντηρήσετε, να ακονίσετε και να αποθηκεύσετε τα εργαλεία κήπου

November 24, 2022 Off By scholarjapa

Πες μου αν σου έχει συμβεί ποτέ αυτό, φίλε μου. Η άνοιξη κυλά και είστε έτοιμοι να βγείτε στον κήπο και να ξεκινήσετε σωστά τη σεζόν. Μόνο εσύ δεν φαίνεται να βρεις το γονατιστό σου, τα κλαδευτήρια χεριών σου έχουν σκουριάσει μαζί γιατί ξέχασες να τα καθαρίσεις πριν τα βάλεις πέρυσι και μια οικογένεια ποντικών πέρασε το χειμώνα φτιάχνοντας μια φωλιά στα γάντια του κήπου σου.

Δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει μια νέα καλλιεργητική περίοδος.

Οι περισσότεροι από εμάς θα προτιμούσαμε να παίζουμε στη βρωμιά και στον ανοιξιάτικο ήλιο αντί να ψάχνουμε για χαμένα εργαλεία ή να αντικαθιστούμε σπασμένα.

Αλλά με λίγο χρόνο που έχετε επενδύσει τώρα, μπορείτε να κάνετε την ανοιξιάτικη κηπουρική πιο εύκολη για το μέλλον σας.

Αφού ο κήπος έχει ξεκουραστεί για το χειμώνα, μερικά επιπλέον βήματα θα εξασφαλίσουν ότι τα εργαλεία κηπουρικής σας θα είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας το επόμενο έτος. Και η συνήθεια της ετήσιας συντήρησης σημαίνει ότι αυτά τα ίδια εργαλεία θα διαρκέσουν για τα επόμενα χρόνια.

Ας δούμε μερικά πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν κλείσετε τα εργαλεία σας για το έτος.

Καθαρίστε και απομακρύνετε την τερακότα και άλλες εύθραυστες φυτείες

Τα στοιχεία μπορούν να επηρεάσουν τα αντικείμενα που μένουν έξω κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, επομένως είναι σημαντικό να τοποθετήσετε πράγματα όπως γλάστρες από τερακότα και άλλες πήλινες ζαρντινιέρες. Οποιαδήποτε υγρασία παραμένει στον πορώδες πηλό θα παγώσει και θα διασταλεί, ραγίζοντας το δοχείο. Οι πλαστικές ζαρντινιέρες μπορεί να γίνουν εύθραυστες στον κρύο καιρό και να ραγίσουν επίσης. Ακόμα κι αν δεν ζείτε εκεί όπου ο χειμώνας έχει χαμηλές θερμοκρασίες, η έκθεση στον ήλιο και τη βροχή θα μειώσει τη διάρκεια ζωής των γλάστρες που αφήνονται σε εξωτερικούς χώρους.

Κομποστάστε τα ετήσια και ακολουθήστε τις συμβουλές του Mickey για το πώς να επαναχρησιμοποιήσετε το υπόλοιπο χώμα γλάστρας στη γλάστρα. Εάν έχετε ένα πολυετές φυτό σε πήλινη γλάστρα, σκεφτείτε να το μεταφέρετε σε κάποιο εσωτερικό χώρο για το χειμώνα, όπως ένα θερμοκήπιο, υπόστεγο ή γκαράζ.

Τώρα είναι επίσης μια εξαιρετική στιγμή για να καθαρίσετε και να αποστειρώσετε τις γλάστρες πριν χρησιμοποιηθούν ξανά την επόμενη άνοιξη. Χρησιμοποιήστε μια στεγνή βούρτσα με σκληρές τρίχες για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερη βρωμιά και, στη συνέχεια, ξεπλύνετε τις γλάστρες με έναν εύκαμπτο σωλήνα κήπου.

Ανακατέψτε τέσσερα φλιτζάνια νερό και μια κουταλιά της σούπας χλωρίνη σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και βρέξτε όλη την επιφάνεια του δοχείου, μέσα και έξω, με το διάλυμα χλωρίνης. Οι γλάστρες μπορούν να στοιβάζονται και να αποθηκευτούν τακτοποιημένα, έτοιμες όταν κυλήσει ξανά το Spring.

Τακτοποιήστε και βάλτε τα μεγάλα εργαλεία

Συντήρηση καροτσιού

Είναι καλύτερο να αποθηκεύσετε το καρότσι σας κάπου μακριά από τα στοιχεία. Πριν το αφήσετε μακριά για την εποχή, προσθέστε μια πινελιά γράσου στα ρουλεμάν των τροχών. Σκουπίστε το δίσκο και φυλάξτε τον κάπου μακριά από τα στοιχεία.

Εάν μπορείτε, αποθηκεύστε το καρότσι σας σε ένα κατάστημα ή γκαράζ, καθώς το υπερβολικό κρύο μπορεί να προκαλέσει εύθραυστα ελαστικά και ραγίσματα. Ανεξάρτητα, εάν ο καιρός είναι πολύ κρύος, πιθανότατα θα χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερο αέρα την άνοιξη, καθώς το κρύο θα προκαλέσει πτώση της πίεσης των ελαστικών.

Καθαρίστε και αφήστε το κουτί του κήπου σας

Περίμενε? Τι εννοείς ότι δεν έχεις κουτί κήπου; Θα έπρεπε πραγματικά. Αυτά τα εύχρηστα κουτιά αποθήκευσης εξωτερικού χώρου κρατούν τον κηπουρικό εξοπλισμό κοντά κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Στο τέλος του χρόνου, ωστόσο, πρέπει να καθαριστούν (συνηθίζουν να συλλέγουν περίεργα κομμάτια και βαρέλια κατά την περίοδο της κηπουρικής) και να τοποθετηθούν κάπου μακριά από τα στοιχεία ώστε να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους ξανά την άνοιξη.

Ο καθαρισμός του κουτιού του κήπου σας στο τέλος της σεζόν είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να προσδιορίσετε εάν πρέπει να αντικαταστήσετε φθαρμένα ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα όπως γάντια ή λίπασμα.

Φέρτε γάντια σε εσωτερικό χώρο και πετάξτε τα υφασμάτινα γάντια στο πλύσιμο. Βουρτσίστε τα δερμάτινα γάντια με μια βούρτσα με σκληρές τρίχες και τρίψτε με ένα λεπτό στρώμα σαπουνιού για σέλα.

Συντήρηση εργαλείων χειρός

Συγκεντρώστε όλα τα μικρά εργαλεία χειρός σας. Ελέγξτε τις λαβές για ρωγμές και αποφασίστε εάν κάτι πρέπει να αντικατασταθεί. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να τρίψετε τα εργαλεία χειρός με σαπουνόνερο για να αφαιρέσετε την κολλώδη συσσώρευση από την εποχή. Ο καθαρισμός των εργαλείων σας αποτρέπει επίσης την εξάπλωση ασθενειών των φυτών.

Οι ξύλινες λαβές πρέπει να τρίβονται με μια ελαφριά εφαρμογή λινέλαιου για να διατηρείται το ξύλο σταθεροποιημένο και να αποτρέπεται το ράγισμα.

Αφαίρεση σκουριάς

Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να εμφανιστεί η σκουριά στα αγαπημένα σας εργαλεία χειρός. Αλλά είναι σχετικά εύκολο να αφαιρεθεί. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ξύδι, αλάτι και μαγειρική σόδα. Βυθίστε και μουλιάστε τα σκουριασμένα εργαλεία χειρός σε ξύδι με 2-3 κουταλιές της σούπας επιτραπέζιο αλάτι ανακατεμένα.

Αφήστε τα εργαλεία να μουλιάσουν για 12-24 ώρες πριν τα αφαιρέσετε και τρίψετε τυχόν υπολειπόμενη σκουριά με ατσάλινο μαλλί. Θα χρειαστεί να βυθίσετε ξανά το εργαλείο σας σε ένα μείγμα νερού με δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Αυτό το αλκαλικό διάλυμα εξουδετερώνει την οξύτητα του ξιδιού.

Η Lindsay έκανε εξαιρετική δουλειά για να περιηγήσει τους αναγνώστες στη διαδικασία αφαίρεσης σκουριάς εδώ.

Τα κλαδευτήρια, τα κλαδευτήρια και τα ψαλίδια πρέπει να ακονιστούν στο τέλος του χρόνου. Χρησιμοποιήστε μια λεπτή λίμα για να εξομαλύνετε και να ακονίσετε τυχόν χαραγμένες ή τυλιγμένες άκρες σε μια επιφάνεια λεπίδας. Για να αποφύγετε τη μελλοντική σκουριά, επεξεργαστείτε την επιφάνεια του μετάλλου με ένα ουδέτερο λάδι, όπως ορυκτέλαιο ή WD-40.

Αποθηκεύστε τα εργαλεία και διατηρήστε τα να μην σκουριάζουν

Θα χρησιμοποιήσουμε ένα παλιό κόλπο μηχανουργείου για να καθαρίσουμε, να αποθηκεύσουμε και να διατηρήσουμε τα εργαλεία χειρός χωρίς σκουριές κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Πιάστε έναν κουβά και γεμίστε τον με καθαρή άμμο. Τώρα ρίξτε ορυκτέλαιο πάνω από την κορυφή της άμμου.

Πάρτε τα εργαλεία χειρός σας, όπως το έμπιστο μαχαίρι Hori Hori, το φτυάρι κήπου και το ζιζανιοκτόνα σας και σπρώξτε τα επανειλημμένα στην άμμο.

Η άμμος καθαρίζει τα εργαλεία και βοηθά στην απομάκρυνση της ελαφριάς σκουριάς. Το λάδι επικαλύπτει το μέταλλο και αποτρέπει τη μελλοντική σκουριά. Όταν τα εργαλεία είναι καθαρά και γυαλιστερά, σπρώξτε τα πίσω στην εμποτισμένη με λάδι άμμο μέχρι τη λαβή. Αυτό θα τα κρατήσει όμορφα και έτοιμα να ξεκινήσουν την επόμενη άνοιξη.

Συντήρηση Μεγαλύτερου Εργαλείου

Μην ξεχάσετε να δείξετε λίγη αγάπη στα μεγαλύτερα εργαλεία σας πριν τα κλείσετε στο κατάστημα για το χειμώνα.

Καθαρίστε και αφαιρέστε τη σκουριά

Πιάστε τσουγκράνες, φτυάρια, τσάπες και πιρούνια και χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με σκληρές τρίχες για να αφαιρέσετε τη βρωμιά.

Ξεπλύνετε τα με τον εύκαμπτο σωλήνα μόλις αφαιρέσετε τη βρωμιά. Εάν τα εργαλεία είναι ιδιαίτερα σκουριασμένα, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το εμποτισμό με ξύδι της Lindsay, ακολουθούμενο από ένα τελικό αλκαλικό εμποτισμό.

Ακονίστε, Επικαλύψτε & Απομακρύνετε

Τέλος, μην ξεχάσετε να ακονίσετε τις λεπίδες με το φτυάρι και το φτυάρι. Το να έχετε ένα θαμπό φτυάρι κάνει το σπάσιμο της ράχης πολύ πιο δυσάρεστο. Ολοκληρώστε επικαλύπτοντας τις μεταλλικές επιφάνειες μεγάλων εργαλείων με WD-40 ή ορυκτέλαιο για να τα προστατεύσετε από τη σκουριά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Κρεμάστε τα προσεγμένα εκεί που θα είναι έτοιμα να πάνε την επόμενη άνοιξη.

Και όταν τελειώσετε με το καθάρισμα και την αφαίρεση εργαλείων, μην ξεχάσετε να βάλετε και τον εύκαμπτο σωλήνα του κήπου!

Και αυτό είναι αυτό. Σίγουρα, είναι λίγη επιπλέον δουλειά στο τέλος της σεζόν, αλλά θα χαρείτε που αφιερώσατε χρόνο για να καθαρίσετε και να φροντίσετε τα εργαλεία σας την επόμενη άνοιξη. Όταν ο καιρός ζεστάνει και είστε έτοιμοι να ξαναβγείτε στον κήπο, δεν θα χάνετε χρόνο ψάχνοντας για χαμένα εργαλεία ή αντιμετωπίζοντας σκουριασμένες, θαμπές λεπίδες.