Τι λαχανικά μπορώ να καλλιεργήσω στο κατάστρωμα μου;

Τι λαχανικά μπορώ να καλλιεργήσω στο κατάστρωμα μου;

June 29, 2022 Off By scholarjapa

Αν δεν έχετε κήπο, μην χάνετε την καρδιά σας γιατί το κατάστρωμα σας είναι το μέρος όπου μπορείτε να καλλιεργήσετε τα αγαπημένα σας λαχανικά. Με τον κατάλληλο προγραμματισμό, μπορείτε να καλλιεργήσετε λαχανικά στο κατάστρωμά σας και η απόκτηση φρέσκων λαχανικών δεν είναι πλέον όνειρο.

Χρησιμοποιώντας διαφορετικές ιδέες, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε την απόδοση των λαχανικών σας. Μπορείτε να καλλιεργήσετε πολλά φυτά λαχανικών ταυτόχρονα σε περιορισμένο χώρο σε επιτραπέζιες ζαρντινιέρες, δοχεία, κάθετες ζαρντινιέρες, κρεμαστά καλάθια και σακούλες καλλιέργειας. Ακολουθούν τρεις τρόποι για να καλλιεργήσετε περισσότερα λαχανικά.

ΚΑΘΕΤΕΣ ΦΥΤΕΥΤΕΣ

Εάν ο χώρος σας είναι πολύ μικρός τότε μπορείτε να τον μεγιστοποιήσετε χρησιμοποιώντας κάθετες ζαρντινιέρες. Αυτός είναι ένας δημιουργικός τρόπος ανάπτυξης περισσότερων φυτών ταυτόχρονα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι παρασκευής κάθετες ζαρντινιέρες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλιές σκάλες, καρότσια και σχοινιά και να βάλετε πολλές γλάστρες πάνω τους. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κάθετες ζαρντινιέρες που μπορούν να κρεμαστούν εύκολα στον τοίχο.

ΚΡΕΜΑΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ

Σε κρεμαστά καλάθια, μπορείτε να καλλιεργήσετε εύκολα πολλά λαχανικά, όπως φράουλες, φασόλια και διάφορα βότανα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά χρώματα και όμορφα σχέδια σε κρεμαστά καλάθια για να κάνετε το κατάστρωμά σας πιο ελκυστικό για τους επισκέπτες.

ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΣΕΙΡΑΣ

Ο τύπος γλαστρών Sach είναι πολύ δημοφιλής στους κηπουρούς που έχουν περιορισμένο χώρο για την καλλιέργεια λαχανικών και ανθοφόρων φυτών με αυτόν τον τρόπο μπορείτε εξοικονομήστε χώρο και καλλιεργήστε περισσότερα φυτά.

Τα καλύτερα λαχανικά για καλλιέργεια στο κατάστρωμα

Ακολουθούν μερικά λαχανικά που μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε σε γλάστρες ή δοχεία και να τα τοποθετήσετε στο κατάστρωμα σας.

1- ΜΑΡΟΥΛΙ

Το μαρούλι είναι μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου και φυτικών ινών. Η γεύση των σαλατών και των σάντουιτς θα γίνει φοβερή μετά την προσθήκη μαρουλιού. Μετά τον τελευταίο παγετό, μπορείτε να το φυτέψετε.

Χρειάζεστε τουλάχιστον ένα δοχείο βάθους 6 έως 8 ιντσών για καλλιέργεια μαρουλιού στο κατάστρωμά σας. Βεβαιωθείτε ότι η θύρα που χρησιμοποιείτε πρέπει να έχει οπές αποστράγγισης στο κάτω μέρος. Αυτό θα αποτρέψει τα λαχανικά σας από τη σήψη των ριζών και τις μυκητιακές ασθένειες. Τα φυτά μαρουλιού χρειάζονται νερό δύο φορές την εβδομάδα.

2- ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

Τα φρέσκα κρεμμύδια από το κατάστρωμά σας θα παρέχουν φολικό οξύ, φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Τα κρεμμύδια χρησιμοποιούνται σε διαφορετικά πιάτα. μπορείτε να τα φάτε και ωμά. Μετά τον τελευταίο παγετό, η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για φύτευση κρεμμυδιών.

Μια κατσαρόλα βάθους 6 έως 8 ιντσών είναι αρκετή για καλλιέργεια κρεμμυδιών. Γεμίστε τη γλάστρα σας με μείγμα γλαστρών υψηλής ποιότητας, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε χώμα κήπου για να γεμίζετε τις γλάστρες σας. Το χώμα του κήπου είναι πολύ συμπαγές και οι ρίζες του φυτού δεν θα πάρουν τον κατάλληλο αέρα για να αναπνεύσουν.

Τοποθετήστε τη γλάστρα σας εκεί όπου το φυτό σας κρεμμυδιού εκτίθεται πλήρως στον ήλιο. Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά κρεμμυδιού παίρνουν νερό τακτικά. Μέσα σε 90 ημέρες μετά τη φύτευση μπορείτε να μαζέψετε κρεμμύδια.

3- ΡΕΠΑΝΙΚΙΑ

Μπορείτε να πάρετε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο από τα ραπανάκια. Τα ραπανάκια μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν σε χώμα 6 ιντσών βάθους, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε μεγαλύτερες γλάστρες για την καλλιέργεια τους.

Αυτό το λαχανικό είναι τέλειο για καλλιέργεια σε περιορισμένο χώρο και χρειάζεται λίγη συντήρηση. Μπορείτε να το φυτέψετε στις αρχές της άνοιξης και στα τέλη του καλοκαιριού.

4- ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Οι ντομάτες κερασιών ή σταφυλιού είναι τέλειες για καλλιέργεια σε γλάστρες σε καταστρώματα. Οι ντομάτες χρειάζονται τακτική τροφή και υγρό χώμα. Τα κλουβιά ντομάτας χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των φυτών σας.

Μπορείτε εύκολα καλλιεργούν ντομάτες σε ένα δοχείο ή γλάστρα στο κατάστρωμα σας. Μια γλάστρα βάθους 8 έως 10 ιντσών είναι αρκετή για την καλλιέργεια φυτών τομάτας. Η ιδανική εποχή για φύτευση ντομάτας είναι μετά τον παγετό της περασμένης άνοιξης.

6 έως 8 ώρες ηλιακού φωτός είναι πολύ σημαντικές για πιο υγιεινά φρούτα. Επιλέξτε ένα ηλιόλουστο σημείο για τα φυτά της ντομάτας σας στο κατάστρωμα σας. Τα φυτά τομάτας χρειάζονται νερό αμέσως μετά τη φύτευση. Θα πρέπει να διατηρήσετε μια συχνότητα νερού για να πάρετε τέλειες ντομάτες για την κουζίνα σας.

5- ΑΓΓΟΥΡΙΑ

Το αγγούρι είναι αναρριχώμενο φυτό και χρειάζεται μικρό χώρο για να αναπτυχθεί. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε τις ποικιλίες με θάμνο ή συμπαγείς ποικιλίες καλλιέργεια αγγουριών σε δοχεία ή γλάστρες στο κατάστρωμά σας. Τα αμπέλια των θαμνωδών ποικιλιών απλώνονται μόνο λίγα μέτρα.

6- ΜΠΡΟΚΟΛΟ

Το μπρόκολο είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε και πρωτεΐνης. Η ιδανική εποχή για την καλλιέργεια του μπρόκολου είναι μετά τον τελευταίο παγετό. Οι γλάστρες που επιλέγετε για την καλλιέργεια του μπρόκολου πρέπει να έχουν βάθος 6 έως 8 ίντσες, ώστε οι ρίζες να έχουν αρκετό χώρο για να πολλαπλασιαστούν.

Ο μερικός ήλιος συνιστάται για την καλλιέργεια μπρόκολου σε γλάστρες στο κατάστρωμα. Για την καλλιέργεια του μπρόκολου απαιτείται υγρό και πλούσιο χώμα, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι τα φυτά μπρόκολου σας λαμβάνουν κανονικό νερό και λιπάσματα.

7- ΤΥΓΛΑ

Όπως τα ραπανάκια, τα παντζάρια δεν είναι επίσης δύσκολο να καλλιεργηθούν σε γλάστρες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια γλάστρα βάθους 10 έως 12 ιντσών με τρύπες αποστράγγισης για την καλλιέργεια σφαιριδίων στο κατάστρωμα σας. Εάν χρησιμοποιείτε μια λευκή γλάστρα, τότε μπορείτε να καλλιεργήσετε περισσότερα φυτά σε αυτή.

Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για φύτευση παντζαριού. Το παντζάρι είναι ένα φυτό που αγαπά το κρύο, επομένως η τέλεια θερμοκρασία για την ανάπτυξη του ρυθμού είναι πάνω από 80 βαθμούς Φαρενάιτ ή 29 βαθμούς Κελσίου.

Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι τα παντζάρια είναι ένα τέτοιο είδος λαχανικού που δεν του αρέσει να ενοχλεί τις ρίζες του, οπότε δεν μπορείτε να το μεταφυτέψετε. Προτείνεται να σπείρετε απευθείας τους σπόρους στην επιθυμητή γλάστρα.

8- ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΤΣΑΡΝΙ

Θα έχετε φρέσκα χόρτα όταν καλλιεργείτε σέσκουλα σε γλάστρες ή δοχεία στο κατάστρωμά σας. Αυτή είναι μια καλλιέργεια ψυχρής περιόδου και χρειάζεται μια γλάστρα βάθους 6 έως 12 ιντσών με τρύπες αποστράγγισης.

Γεμίστε τη γλάστρα σας με χώμα μείγματος κομποστοποίησης. Διατηρήστε το χώμα σας υγρό καθώς αυτό το φυτό χρειάζεται 95% νερό. Αποφύγετε όμως το υπερβολικό πότισμα, διαφορετικά, το φυτό σας θα επηρεαστεί από τη σήψη των ριζών.

Προτείνεται να προσθέσετε μισή κουταλιά της σούπας λίπασμα χρονικής απελευθέρωσης πριν φυτέψετε το σέσκουλο στη γλάστρα. Μέσα σε εξήντα πέντε ημέρες μετά τη φύτευση η σοδειά σας θα είναι έτοιμη για συγκομιδή. όποτε χρειάζεστε, μπορείτε να κόψετε τα φύλλα και το φυτό θα συνεχίσει να παράγει περισσότερο.

9- ΚΑΡΟΤΑ

Το καρότο είναι ένα λαχανικό με βαθιά ρίζα, επομένως χρειάζεστε μια κατσαρόλα ή ένα δοχείο βάθους 12 έως 15 ιντσών. Εάν παρέχετε καλό βάθος στα φυτά καρότου σας, τότε θα έχετε το καλύτερο μέγεθος καρότα.

Για το σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μια άχρηστη μπανιέρα. Αλλά βεβαιωθείτε ότι οποιοδήποτε δοχείο ή γλάστρα χρησιμοποιείτε, έχει τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος. Το έδαφος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη των φυτών σας.

Όταν καλλιεργείτε φυτά σε γλάστρα ή δοχείο, μπορείτε να διατηρήσετε τη γονιμότητα του εδάφους πολύ εύκολα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλό μείγμα γλάστρας που έχει όλα τα βασικά θρεπτικά συστατικά για την καλλιέργεια καρότων στο κατάστρωμα σας.

Ελαφρύ, αργιλώδες, καλά στραγγιζόμενο και χωρίς πέτρες, είναι το τέλειο χώμα για να γεμίσετε τη γλάστρα ή το δοχείο σας. Μπορείτε να προσθέσετε τύρφη και άμμο για να αυξήσετε το επίπεδο αποστράγγισης του εδάφους σας.

Η καλύτερη θερμοκρασία για την καλλιέργεια καρότων είναι μεταξύ 45 και 88 βαθμούς Φαρενάιτ ή 6 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Μετά από 65 έως 75 ημέρες θα δείτε τα καρότα να παίρνουν ώριμο χρώμα, πράγμα που σημαίνει ότι το καρότο σας είναι έτοιμο για συγκομιδή.

10- ΦΑΣΟΛΙΑ

Αυτό είναι ένα άλλο λαχανικό που μπορεί εύκολα να αναπτυχθεί σε γλάστρες ή δοχεία στο κατάστρωμά σας. Υπάρχουν δύο είδη φασολιών: τα φασόλια και τα φασόλια. Τα φασόλια του Μπους μπορούν να μεγαλώσουν έως και 2 πόδια και να αρχίσουν να παράγουν μετά από 6 εβδομάδες.

Από την άλλη πλευρά, τα φασόλια πόλων χρειάζονται τρεις μήνες για να αρχίσουν να παράγουν. Τα φυτά φασολιών χρειάζονται 6 ώρες ηλιακού φωτός, οπότε τοποθετήστε τη γλάστρα σας σε τέτοιο σημείο όπου εκτίθεται στο μέγιστο στον ήλιο.

Αυτό το φυτό αρέσει να αναπτύσσεται σε ζεστασιά και χρειάζεται ζεστό έδαφος για να βλαστήσει τους σπόρους του. Τα φασόλια δεν αγαπούν τον κρύο καιρό και τον παγετό. Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά φασολιών σας παίρνουν νερό με συνέπεια με τακτική σίτιση.

Το υγρό ή κοκκώδες λίπασμα είναι ιδανικό για 4 μηνιαίες εφαρμογές. Το λίπασμα που χρησιμοποιείτε πρέπει να έχει χαμηλή συγκέντρωση αζώτου επειδή τα φασόλια μπορούν εύκολα να καθορίσουν την αναλογία αζώτου τους. Εάν χρησιμοποιείτε πάρα πολύ άζωτο, θα μειώσει την παραγωγή λοβών.

11- ΒΟΤΑΝΑ

Τα βότανα ενισχύουν τη γεύση διαφορετικών πιάτων και τα κάνουν πιο νόστιμα. Μπορείτε να καλλιεργήσετε διαφορετικά βότανα όπως θυμάρι, μέντα, βασιλικό, ρίγανη, κόλιαντρο και μαϊντανό σε γλάστρες ή δοχεία στο κατάστρωμα σας.

Το ενδιαφέρον για αυτόςrbs είναι ότι χρειάζονται λίγη συντήρηση και μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Απαιτούνται τέλειο χώμα, πλήρης έκθεση στον ήλιο και τακτική σίτιση για να ευδοκιμήσουν τα βότανά σας.

12- ΣΚΟΥΟΣ

Το σκουός περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα μας για την καλλιέργεια λαχανικών στο κατάστρωμά σας. Διατίθενται διαφορετικά σχήματα, γεύσεις και μεγέθη κολοκύθας. Για να κάνετε το χώμα σας πιο πλούσιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομπόστ. Το τέλειο φως και θερμοκρασία είναι άλλα κλειδιά της επιτυχίας.

Απαιτούνται 6 έως 8 ώρες ηλιακού φωτός για την καλλιέργεια φυτών κολοκύθας. Η υψηλή θερμοκρασία είναι ιδανική για την καλλιέργεια των φυτών κολοκύθας σας. Η τέλεια θερμοκρασία του εδάφους πρέπει να είναι 60 βαθμούς Φαρενάιτ για να σπείρουν οι σπόροι, διαφορετικά, δεν θα βλαστήσουν.

Μερικά παράσιτα και ασθένειες μπορεί να επηρεάσουν τα φυτά κολοκύθας σας, επομένως θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να παρακολουθείτε τα φυτά σας. Τα σκαθάρια αγγουριού και οι τρύπες της αμπέλου είναι τα παράσιτα που μπορούν να βλάψουν τα αμπέλια.

Η σήψη των ανθέων και το ωίδιο είναι ασθένειες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών σας. Όταν το μέγεθος του φρούτου είναι περίπου 4 με 6 ίντσες μήκος τότε θα έχετε την καλύτερη γεύση.

13- ΣΠΑΝΑΚΙ

Το επόμενο λαχανικό στη λίστα μας είναι το σπανάκι. Θα λάβετε βιταμίνη Α, C, σίδηρο και ασβέστιο από αυτό το λαχανικό. Μετά από 6 εβδομάδες από τη φύτευση, θα ετοιμάσετε το σπανάκι σας για συγκομιδή.

Μπορείτε να φυτέψετε σπανάκι το καλοκαίρι και το χειμώνα. Υπάρχουν διαθέσιμες ποικιλίες χειμώνα και καλοκαίρι που μπορούν να σπαρθούν και να συγκομιστούν σε διαφορετικές εποχές του χρόνου.

Πρόκειται για ένα ταχέως αναπτυσσόμενο λαχανικό που βγάζει φύλλα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να φυτέψετε χειμερινό σπανάκι από τα μέσα του καλοκαιριού έως τις αρχές του φθινοπώρου και για τη φύτευση καλοκαιρινών ποικιλιών η καλύτερη εποχή είναι νωρίς την άνοιξη.

Μετά την επιλογή της ποικιλίας και του χρόνου σποράς των σπόρων των φυτών σπανακιού, τώρα το επόμενο βήμα είναι να γεμίσετε τη γλάστρα ή το δοχείο σας με τον κατάλληλο τύπο χώματος. Το καλά στραγγιζόμενο και υγρό έδαφος συνιστάται για την καλλιέργεια σπανακιού.

Μπορείτε να προσθέσετε λίπασμα στο έδαφος για να το κάνετε πιο γόνιμο. Στους γυμνοσάλιαγκες, στα σαλιγκάρια και στα πουλιά αρέσει να τρώνε το σπανάκι σας, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Τακτικό νερό και λίπασμα χρειάζονται για υγιή φυτά σπανακιού. Μετά από 6 έως 10 εβδομάδες η σοδειά σας είναι έτοιμη για συγκομιδή.

14- ΚΑΛΕ

Στο Kale αρέσει να αναπτύσσεται σε κρύο περιβάλλον, επομένως η κατάλληλη θερμοκρασία για την καλλιέργεια του λάχανου είναι 20 βαθμοί Φαρενάιτ. Η καλύτερη εποχή για φύτευση λάχανου είναι στις αρχές της άνοιξης. Για ζεστά κλίματα, μπορείτε να το φυτέψετε στα τέλη του καλοκαιριού.

Χρειάζεστε σπόρους για να ξεκινήσετε τα φυτά λάχανου. Γεμίστε τη γλάστρα σας με μείγμα γλαστρών υψηλής ποιότητας και σπείρετε τους σπόρους σε βάθος μισής ίντσας στη γλάστρα. Συνιστάται τακτικό πότισμα για την καλλιέργεια φυτών λάχανου.

Τα δικα σου Λάχανο Τα φυτά χρειάζονται τροφή μετά από 5 έως 6 εβδομάδες. Παράσιτα όπως σκαθάρια ψύλλων, σκουλήκια λάχανου και αφίδες μπορούν να καταστρέψουν τα φυτά σας λάχανου. Αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εντομοκτόνο σαπούνι ή λάδι neem για να απαλλαγείτε από τα μικροσκοπικά τέρατα.

Μετά από 65 έως 80 ημέρες, η σοδειά σας είναι έτοιμη για συγκομιδή. Όταν το φυτό σας φτάσει περίπου τα 10 με 12 ίντσες ύψος τότε μπορείτε να κόψετε σε μεμονωμένα φύλλα όποτε τα χρειάζεστε.

Όταν μαζεύετε το φυτό λάχανο, αφήστε 2 έως 3 ίντσες από το κάτω μέρος, εάν το κάνετε αυτό, τότε θα ξαναφυτρώσει ξανά. Μετά τη συγκομιδή, μπορείτε επίσης να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο για 7 έως 10 ημέρες.

15- μπιζέλια

Τα μπιζέλια περιλαμβάνονται σε εκείνα τα λαχανικά που μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και με λίγη προσπάθεια, θα έχετε μεγάλη σοδειά. Το υγρό έδαφος και το πλήρες ηλιακό φως χρειάζονται για μια επιτυχημένη καλλιέργεια μπιζελιών σε γλάστρες.

Τα μπιζέλια αρέσκονται να μεγαλώνουν σε κρύο περιβάλλον. Μέσα σε 60 έως 70 ημέρες μετά τη σπορά των σπόρων, η υγιής σοδειά σας θα είναι έτοιμη για συγκομιδή. Τα μπιζέλια είναι αναρριχώμενα φυτά που χρειάζονται πέργκολα ή δομές στήριξης.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πασσάλους μπαμπού για αυτό το σκοπό. Οι πάσσαλοι του μπαμπού δένουν μεταξύ τους με τη βοήθεια σπάγγου και κάνουν ένα σχήμα τριγώνου για να στηρίξουν τα φυτά μπιζέλια σας.

Διατηρήστε το έδαφος υγρό για το φυτό σας, αλλά αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα γιατί μπορεί να γίνει η αιτία της σήψης των ριζών και των μυκητιακών ασθενειών. Εάν θέλετε τη γλυκιά και τρυφερή γεύση του αρακά, τότε θα πρέπει να τον μαζέψετε όταν οι λοβοί είναι νέοι.