Πώς να καλλιεργήσετε φασόλια σε έναν κήπο με υπερυψωμένο κρεβάτι

Πώς να καλλιεργήσετε φασόλια σε έναν κήπο με υπερυψωμένο κρεβάτι

June 29, 2022 0 By scholarjapa

Οι υπερυψωμένοι κήποι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος κηπουρικής, ειδικά για κηπουρούς με λιγότερο γόνιμο έδαφος. Μπορούμε να τροποποιήσουμε το έδαφος των υπερυψωμένων κλινών ανάλογα με τις ανάγκες των καλλιεργειών μας. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να οργώνουμε το χώμα ενός υπερυψωμένου κήπου κάθε φορά.

Τα φασόλια δεν αποτελούν εξαίρεση, μπορούν να αναπτυχθούν σε λιγότερο γόνιμο έδαφος λόγω της αυτοκαθηλώσεως του αζώτου, αλλά παρόλα αυτά, το καλό γόνιμο έδαφος με μεγάλη αποστράγγιση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά και στο τέλος, μπορούμε να έχουμε μεγάλη συγκομιδή.

Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να καλλιεργήσετε τόνους φασολιών σε ένα υπερυψωμένο κρεβάτι κήπου.

Τι να αναπτυχθεί; Bush Beans Vs Pole Beans

Αυτές είναι οι δύο μεγαλύτερες ποικιλίες φασολιών που διατίθενται στην αγορά. Εδώ είναι μερικές διαφορές που μπορείτε να εξετάσετε πριν από τη φύτευση:

 • Τα φασόλια θάμνους απαιτούν λιγότερο χώρο καθώς μεγαλώνουν μέχρι και λίγα πόδια και τα φασόλια μπαστούνι απαιτούν πολύ χώρο καθώς τα φυτά τους είναι αμπέλια.
 • Δεν χρειάζεται κανενός είδους στήριγμα ή πέργκολα για τα φασόλια, αλλά θα χρειαστείτε πέργκολα ή οποιοδήποτε άλλο στήριγμα για να σκαρφαλώσετε, καθώς τα φασόλια είναι αμπέλια.
 • Μπορείτε να μαζέψετε φασόλια σε μόλις 50 έως 55 ημέρες, αλλά τα φασόλια μπορεί να χρειαστούν μία ή δύο επιπλέον εβδομάδες πριν τη συγκομιδή.
 • Τα φασόλια του Μπους παράγουν μικρές σοδειές στο τέλος, αλλά τα φασόλια μπαστούνι μπορούν να παράγουν τόνους φασολιών στο τέλος.
 • Εάν δεν έχετε υπερυψωμένο κρεβάτι κήπου και θέλετε να καλλιεργήσετε φασόλια σε δοχεία, θα πρέπει να καλλιεργήσετε φασόλια και όχι φασόλια.

Πώς να φυτέψετε φασόλια;

Μπορείτε να καλλιεργήσετε τους σπόρους των φασολιών απευθείας στο χώμα του κρεβατιού σας ή μπορείτε να ξεκινήσετε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους και στη συνέχεια να τους ξαναφυτέψετε μετά από μερικές εβδομάδες.

Πριν σπείρετε τους σπόρους, θα πρέπει να φτιάξετε μια καλή συνταγή για το μίγμα εδάφους. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε χώμα από ένα κατάστημα. Εδώ είναι η συνταγή του εδάφους για την καλλιέργεια σπόρων φασολιών:

 • 50% βιολογικό κομπόστ
 • 50% κοκοκοφοίνικα ή κοκοφοίνικα

Ανακατέψτε καλά αυτά τα συστατικά σε ένα δοχείο ή δίσκο με σπόρους. Τώρα σπείρετε τους σπόρους των φασολιών στραμμένοι προς τον αφαλό των σπόρων προς τα κάτω. Σπέρνουμε τους σπόρους περίπου μια ίντσα βαθιά στο χώμα και τους σκεπάζουμε με το ίδιο χώμα. Ένας σπόρος σε κάθε δοχείο δίσκου σπόρων θα ήταν αρκετός.

Δώστε τους νερό και βάλτε το δίσκο κοντά σε ένα παράθυρο που δέχεται αρκετή ποσότητα ηλιακού φωτός. Καλύψτε το δίσκο ή το δοχείο σας με ένα διαφανές πλαστικό φύλλο, έτσι ώστε το επίπεδο υγρασίας να αυξηθεί στο δοχείο. Το αυξημένο επίπεδο υγρασίας είναι καλό για τη βλάστηση των σπόρων.

Ή μπορείτε απλά να σπείρετε τους σπόρους απευθείας στο έδαφος ενός υπερυψωμένου κρεβατιού. Ο τρόπος σποράς των σπόρων είναι ο ίδιος με τον εσωτερικό χώρο. Θα μιλήσω για το διάστημα αργότερα στην ανάρτηση.

Προετοιμάστε το υπερυψωμένο κρεβάτι σας για φύτευση φασολιών

Εάν είστε νέος στην κηπουρική με υπερυψωμένο κρεβάτι, εδώ μερικοί οδηγοί για εσάς. Έτσι, μπορείτε να μάθετε και να φτιάξετε τον δικό σας υπερυψωμένο κήπο σε χρόνο μηδέν.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να προετοιμάσετε τον υπερυψωμένο κήπο σας:

 • Ελέγξτε για τυχόν ζιζάνια, τραβήξτε τα ή χρησιμοποιήστε αυτές τις 10 εύκολες μεθόδους για να κρατήσετε τα ζιζάνια μακριά από το υπερυψωμένο κρεβάτι σας.
 • Προσθέστε λίγο οργανικό λίπασμα ή οργανική κοπριά στο έδαφος για να αυξήσετε τη γονιμότητα του εδάφους. Το βιολογικό λίπασμα ή η κοπριά είναι λιπάσματα για την αύξηση των απαιτούμενων θρεπτικών συστατικών στο έδαφος.
 • Οργώστε το χώμα του υπερυψωμένου κρεβατιού εάν είναι πολύ συμπαγές καθώς οι ρίζες των φυτών μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο συμπαγές έδαφος.

Πώς να κάνετε διαφανή σπορόφυτα σε εξωτερικούς χώρους σε έναν υπερυψωμένο κήπο;

Όταν τα σπορόφυτα έχουν ύψος περίπου 4 έως 6 ίντσες και έχουν αληθινά φύλλα, μπορείτε να τα μεταφυτεύσετε σε εξωτερικούς χώρους. Πριν τα μεταφυτέψετε σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να τα σκληρύνετε.

Δεν μπορείτε απλώς να μεταφυτεύσετε τους σπόρους εσωτερικού χώρου βιαστικά, γιατί τα σπορόφυτα μπορεί να πάρουν ηλιακό έγκαυμα στο πραγματικό φως του ήλιου. Εδώ είναι τι μπορείτε να κάνετε για να τα κάνετε αρκετά σκληρά για να αντιμετωπίσουν το πραγματικό ηλιακό φως:

 • Πρώτη μέρα: Κρατήστε τα σπορόφυτα σε εξωτερικούς χώρους για μία μόνο ώρα.
 • 2η μέρα: Διατηρήστε τα σε εξωτερικό χώρο για 2 ώρες.
 • 3η μέρα: Για 3 ώρες.
 • Στο τέλος της εβδομάδας, τα σπορόφυτα θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση σε έναν υπερυψωμένο κήπο.

Μην τραβάτε τα σπορόφυτά σας από τα δοχεία μόνο με τα χέρια σας γιατί μπορεί να βλάψετε το στέλεχος των δενδρυλλίων. Χρησιμοποιήστε λοιπόν ένα μικρό κουτάλι ή οποιοδήποτε άλλο εργαλείο για να τραβήξετε τα σπορόφυτα με τη ρίζα πολύ προσεκτικά. Πρέπει να είστε πολύ ευγενικοί με τα σπορόφυτά σας διαφορετικά μπορεί να πεθάνουν. Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι προσπαθούν πάντα να σπείρουν τους σπόρους των φασολιών απευθείας στο χώμα του υπερυψωμένου κρεβατιού.

Κάντε μια μικρή τρύπα στο χώμα του κρεβατιού και φυτέψτε τα σπορόφυτα. Σπρώξτε το χώμα λίγο γύρω από τα σπορόφυτα με τα δάχτυλά σας για να γεμίσετε τυχόν χώρο αέρα. Δώστε τους αμέσως νερό για να τα προστατέψετε από το σοκ από τη μεταμόσχευση.

Χώρος μεταξύ φυτών

Για τα φασόλια, 15 έως 18 ίντσες χώρου μεταξύ κάθε φυτού θα είναι αρκετό. Καθώς τα φασόλια είναι αμπέλια και τείνουν να μεγαλώνουν προς τα πάνω με πέργκολα, 3 ίντσες απόσταση μεταξύ κάθε φυτού μπορούν να κάνουν την καλύτερη δουλειά.

Υποστήριξη Pole Bean Vines

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε είδους υποστήριξη εδώ για να εκπαιδεύσετε τα αμπέλια σας. Μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας καφασωτές DIY ή μπορείτε να τις αγοράσετε από το Amazon ή οποιαδήποτε άλλη φυτική πηγή. Λίγα μπαστούνια μπαμπού ή οποιαδήποτε άλλα ξύλα μπορούν επίσης να κάνουν το κόλπο.

Απαιτήσεις Φυτών φασολιών

 • Τα φυτά φασολιών απαιτούν τουλάχιστον 6 έως 8 ώρες ηλιακού φωτός για καλή ανάπτυξη.
 • Χρησιμοποιήστε οργανικό λίπασμα εάν χρειάζονται. Η προσθήκη οργανικού κομπόστ ή κοπριάς είναι αρκετή για τις θρεπτικές ανάγκες των φυτών.
 • Ελέγχετε πάντα το επίπεδο υγρασίας του εδάφους πριν τους δώσετε νερό. Εάν τα πάνω 2 εκατοστά του εδάφους είναι στεγνά, δώστε τους νερό. Στη ζεστή καλοκαιρινή περίοδο, τα φυτά μπορεί να χρειάζονται νερό κάθε μέρα. Αλλά ελέγξτε το έδαφος πριν το πότισμα ή το υπερβολικό πότισμα μπορεί να καταστρέψει τα φυτά.

Συγκομιδή φασολιών

Όπως ανέφερα προηγουμένως, τα φασόλια θα είναι έτοιμα σε μόλις 50 – 55 ημέρες και τα κουκιά απαιτούν λίγες μέρες ακόμα.

Ξεκινήστε τη συγκομιδή των φασολιών καθώς είναι νεαρά προτού παράγουν μεγάλους σπόρους μέσα τους. Αν είδατε να χτίζονται μεγάλοι σπόροι μέσα στα φασόλια, θα έχουν σκληρή και διαφορετική γεύση. Συνεχίστε λοιπόν να μαζεύετε τα νεαρά φασόλια.

Όσο περισσότερο τρυγάτε, τόσο περισσότερο θα παράγουν. Μπορείτε να τα μαζέψετε για να τα μαγειρέψετε ή να τα χρησιμοποιήσετε στη σαλάτα σας ή να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο. Τα φασόλια μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 4 ημέρες.