ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΤΕ ΤΟΜΑΤΑ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ;

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΤΕ ΤΟΜΑΤΑ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ;

June 29, 2022 0 By scholarjapa

Το να μαζεύετε φρέσκες ντομάτες για την κουζίνα σας δεν είναι πλέον όνειρο. Σε αυτό το άρθρο, θα λάβετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το πώς να πάρετε ώριμα φρέσκα ντοματίνια από το αμπέλι.

Εάν είστε αρχάριοι, τότε δεν πρέπει να ανησυχείτε είναι ένα παραγωγικό και ζωηρό φυτό για να ξεκινήσετε. Ένα μόνο φυτό ντομάτας μπορεί να παρέχει καρπούς από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο.

Τα ντοματίνια είναι φρούτα σε μέγεθος μπουκιάς που ωριμάζουν μέσα σε 45 έως 80 ημέρες. Οι περίοδοι ωριμότητας εξαρτώνται από την ποικιλία στην οποία καλλιεργείτε στο θερμοκήπιο.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ;

 1. Εάν θέλετε να παρατείνετε την καλλιεργητική σας περίοδο, τότε α Θερμοκήπιο είναι μια εξαιρετική επιλογή, Το θερμοκήπιο είναι το καλύτερο μέρος για να αποκτήσετε μια επιτυχημένη καλλιέργεια ντομάτας.
 2. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα από την καλλιέργεια ντοματίνων στο θερμοκήπιο, γι’ αυτό το θερμοκήπιο κερδίζει πάντα τον διαγωνισμό του καλύτερου τόπου καλλιέργειας. Ακολουθούν πολλοί λόγοι και οφέλη από την καλλιέργεια ντοματίνων σε θερμοκήπιο.
 3. Το πρώτο όφελος είναι ότι μπορείτε να ξεκινήσετε την καλλιέργεια φυτών νωρίτερα. Ξεκινήστε την καλλιεργητική περίοδο νωρίτερα μαζεύοντας τις ντομάτες νωρίτερα. Εάν ζείτε σε μια περιοχή μικρής περιόδου, τότε θα πρέπει να καλλιεργήσετε τις εδώδιμες καλλιέργειές σας σε θερμοκήπιο.
 4. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι η μακρά καλλιεργητική περίοδος σημαίνει ότι όταν τα ντοματίνια που καλλιεργήθηκαν έξω έχουν τελειώσει εδώ και καιρό, το θερμοκήπιο σας δίνει τη δυνατότητα να τα μαζεύετε ακόμα. Μπορείτε να παρατείνετε την περίοδο συγκομιδής κατά αρκετούς μήνες μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Η σύντομη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών δεν θα περιορίσει την περίοδο συγκομιδής σας.
 5. Την περίοδο των βροχών, τα φυτά σας επηρεάζονται επειδή το Θερμοκήπιο παρέχει ασπίδα από τη βροχή. Η βροχή είναι ο λόγος για τον οποίο βρέχονται τα φύλλα των ντοματίνων.
 6. Ο σκληρός καιρός είναι ένας από τους μεγάλους λόγους για να μην έχουμε υψηλή παραγωγή καλλιεργειών. Ο άνεμος, οι καταιγίδες και οι καταιγίδες σκόνης μπορούν να βλάψουν τις καλλιέργειές σας εάν τις καλλιεργήσετε έξω. Το θερμοκήπιο λειτουργεί ως καταφύγιο για τα φυτά σας.
 7. Η χρήσιμη δομή του θερμοκηπίου διατηρεί την ακτινοβολία του ήλιου για σταθερή θερμότητα. Τα ζεστά καλοκαίρια το φως του ήλιου γίνεται επίσης σκληρό για τις ευαίσθητες ντομάτες.
 8. Το θερμοκήπιο παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον καλλιέργειας για τις ντομάτες. Θα προστατεύσει τις ζουμερές ντομάτες σας από τρωκτικά, πουλιά και μεγάλα θηλαστικά. Δεν υπάρχει κίνδυνος πιθανής βλάβης στα βρώσιμα φρούτα σας όπως οι ντομάτες.
 9. Μια κλειστή κατασκευή, όπως ένα θερμοκήπιο, κρατά μακριά έντομα όπως μαντίδες, πασχαλίτσες και άλλα παράσιτα.
 10. Μπορείτε να διατηρήσετε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του Θερμοκήπιο για τα φυτά σας. Η καλύτερη θερμοκρασία για τις ντομάτες είναι μεταξύ 20C και 24C κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το βράδυ η θερμοκρασία πρέπει να είναι 18C. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανεμιστήρες για τη διατήρηση της θερμοκρασίας τα ζεστά καλοκαίρια.
 11. Η κυκλοφορία του αέρα είναι πολύ σημαντική και μπορείτε να εγκαταστήσετε ανεμιστήρες εξάτμισης για σωστό αέρα. Ένα άλλο σημαντικό πράγμα είναι η σωστή απόσταση μεταξύ των φυτών. Αν τα φυτά σας παίρνουν αέρα για να αναπνέουν τότε δεν υπάρχει πρόβλημα με την υγρασία και τις ασθένειες.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΝΤΟΜΑΤΩΝ

Το πρώτο βήμα είναι η επιλογή της ποικιλίας πριν ξεκινήσει η καλλιέργεια ντοματίνων σε θερμοκήπιο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ντομάτας που είναι διαθέσιμες στον κόσμο. Εδώ θα συζητήσουμε τις καλύτερες ποικιλίες που σας βοηθούν στην επιλογή. Επιλέξτε μία από τις προτεινόμενες ποικιλίες για να ξεκινήσετε.

BABY BOOMER

Πρόκειται για μια συμπαγή υβριδική ποικιλία που μπορεί να παράγει πάνω από 300 καρπούς ανά φυτό. Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκια ντομάτα όλο το καλοκαίρι και μέχρι τον πρώτο παγετό η παραγωγή δεν θα σταματήσει. Ο χρόνος ωρίμανσης του καρπού είναι 50 έως 55 ημέρες.

ΜΑΥΡΟ ΚΕΡΑΣΙ

Αυτή η ποικιλία έχει γλυκιά γεύση και σφιχτή υφή. Οι καρποί μιας ίντσας ανθεκτικής ποικιλίας έχουν βαθύ και σκούρο καφέ χρώμα. Το φυτό μπορεί να έχει ύψος 60 ίντσες. Ο καρπός θα ωριμάσει σε 64 ημέρες.

SUNGOLD

Το Sungold είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία ντοματίνι. Ο χρόνος ωρίμανσης αυτού του φρούτου είναι 57 ημέρες. Για την υγιή ανάπτυξή τους απαιτείται κατάλληλη υποστήριξη, όπως εγκλωβισμός ή στοίχιση.

POWER POPS

Οι ντομάτες αυτής της ποικιλίας έχουν έντονο κόκκινο χρώμα. Το μέγεθος του καρπού είναι περίπου μία ίντσα και θα ωριμάσει σε 45 ημέρες. Η ποικιλία μπορεί να αναπτυχθεί έως και 12 ίντσες σε ύψος. Είναι η καλύτερη επιλογή για εκείνους τους κηπουρούς που ζουν στη σύντομη καλοκαιρινή μας καλλιεργητική περίοδο.

ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΠΑΓΟΣ

Αυτή η ποικιλία έχει μια γλυκιά γεύση ζάχαρης. Αυτό το φυτό δεν μπορεί να ανεχθεί τον παγετό και να παράγει καρπούς μέχρι να φτάσει ο παγετός. Ο καρπός είναι έτοιμος για συγκομιδή μέσα σε 65 ημέρες και το φυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος 60 έως 72 ίντσες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις μικρές λιχουδιές στη σαλάτα ή στο φιδάκι σας. Σου δίνουν και μια φρέσκια γεύση στα ζυμαρικά σου.

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΦΙΛΟΝΟΣ

Αυτή είναι μια υβριδική ποικιλία που έχει μια λεπτή γεύση. Το χρώμα του πράσινου φθόνου είναι βαθύ και ημιδιαφανές πράσινο. Μπορείτε να απολαύσετε τα φρούτα συνεχώς μέχρι το φθινόπωρο. Αυτή η ποικιλία είναι κατάλληλη για ψήσιμο στη σχάρα ή ψήσιμο και προσθέτει μια φρέσκια γεύση στη σαλάτα σας.

Ο χρόνος ωρίμανσης του καρπού είναι μεταξύ 63 και 70 ημερών και το ύψος του φυτού μπορεί να διαβαστεί από 63 έως 67 ίντσες. Θα πρέπει να εγκαταστήσετε το κατάλληλο στήριγμα, όπως ένα κλουβί για πασσάλους για αυτό το φρούτο.

ΜΙΚΡΟΥ ΤΙΜ

Αυτή η ποικιλία μπορεί να παράγει άφθονα βαθυκόκκινα φρούτα. Ο χρόνος ωρίμανσης των ωριμασμένων φρούτων είναι μόλις σε 55 έως 60 ημέρες. Μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε αυτήν την ποικιλία στο αίθριο ή στο κρεμαστό καλάθι, αλλά το θερμοκήπιο είναι το καλύτερο μέρος για υψηλή παραγωγή.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΝΤΟΜΑΤΩΝ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ

Αυτή είναι μια εσφαλμένη αντίληψη ότι το θερμοκήπιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την καλλιέργεια λουλουδιών, βοτάνων και εποχιακών καλλιεργειών όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Μπορείτε επίσης να καλλιεργήσετε καλοκαιρινά λαχανικά όπως ντομάτες και πιπεριές σε ένα θερμοκήπιο στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης και αργότερα να τα μετακινήσετε έξω όταν ζεστάνει ο καιρός.

Εάν καλλιεργείτε ντομάτες έξω, τότε μπορεί να είναι δύσκολο για εσάς. Ειδικά αν ζείτε σε περιοχή όπου ο καιρός είναι αναξιόπιστος. Σε ένα Θερμοκήπιο τα ντοματίνια παράγουν καρποφόρες καλλιέργειες.

Πριν ξεκινήσετε μια καλλιέργεια σε ένα θερμοκήπιο, διατηρήστε το κατάλληλο περιβάλλον για την καλλιέργεια σας. Για παράδειγμα, καλλιεργείτε καλοκαιρινές καλλιέργειες το φθινόπωρο και νομίζετε ότι μεγαλώνετε σε θερμοκήπιο για να μπορείτε να ξεκινήσετε.

Αλλά έχετε κατά νου για αυτό το σκοπό, πρέπει να παρέχετε τεχνητό φως. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε θερμάστρες και χρονοδιακόπτες για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία μέσα στο θερμοκήπιο. Έτσι, μπορείτε να διατηρήσετε μια θερμοκρασία περίπου 22 έως 28 βαθμών την ημέρα και 15 έως 18 βαθμών τη νύχτα.

ΕΓΚΑΘΙΣΤΩ

Τα παρακάτω είναι απλά βήματα προετοιμασίας του περιβάλλοντος στο θερμοκήπιό σας πριν φυτέψετε ντομάτες.

ΒΗΜΑ 1: ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Φροντίστε να διατηρήσετε τη θερμοκρασία στο θερμοκήπιό σας για αρκετούς μήνες πριν φυτέψετε ντοματίνια.

 • Εάν η θερμοκρασία είναι χαμηλή τότε ανεβάστε την με τη βοήθεια θερμαντικών σωμάτων ή σε περίπτωση ζεστού καλοκαιριού φέρτε τη θερμοκρασία στο κάτω άκρο με τη βοήθεια ανεμιστήρων εξάτμισης.
 • Διατηρήστε την υγρασία κάτω από 90% για να αποτρέψετε τα ντοματίνια σας από υπερβολική μούχλα στα φύλλα. Διατηρήστε τον κατάλληλο αερισμό στο εσωτερικό του Θερμοκήπιο να φέρει καθαρό και ξηρό αέρα.

ΒΗΜΑ 2: ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΟΜΑΤΑΣ

Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες διαθέσιμες στον κόσμο. Ορισμένα από αυτά που εξηγήθηκαν παραπάνω, επιλέξτε ένα σύμφωνα με το κλίμα και την επιλογή σας. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε οποιοδήποτε τοπικό φυτώριο ή κατάστημα κηπουρικής για την κατάλληλη ποικιλία ανάλογα με το κλίμα της περιοχής.

 • Καθώς καλλιεργείτε ντοματίνια στο θερμοκήπιο, επιλέξτε εκείνη την ποικιλία που μπορεί να ανεχθεί τις συνθήκες του θερμοκηπίου.
 • Μια άλλη σημαντική συμβουλή είναι πάντα να επιλέγετε μια ποικιλία ανθεκτική στις ασθένειες.
 • Απροσδιόριστη ποικιλία ντοματίνων παράγει καρπούς επ’ αόριστον. Αν όμως αντιμετωπίζετε πρόβλημα περιορισμένου χώρου τότε επιλέξτε μια καθορισμένη ποικιλία.

ΒΗΜΑ 3: ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Για τις ντομάτες συνιστάται το καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα χωρίς χώμα, αλλά οι παρακάτω είναι μερικές επιλογές για εσάς.

 • Εάν ο προϋπολογισμός σας είναι χαμηλός και θέλετε υγιές οργανικό έδαφος για τα φυτά σας, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε σακούλες περλίτη ή πλάκες από πετροβάμβακα.
 • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα 1:1 από τύρφη σφάγνου και βερμικουλίτη.
 • Η καλύτερη επιλογή είναι να αγοράσετε ένα αποστειρωμένο μίγμα εδάφους. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα υγιές μείγμα εδάφους. Εάν χρησιμοποιείτε χώμα στον κήπο σας, μην το χρησιμοποιείτε ποτέ χωρίς αποστείρωση.

ΒΗΜΑ 4: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Στους περισσότερους κηπουρούς αρέσει η εγκατάσταση σωλήνωση σταγόνας. Αυτό θα βοηθήσει στην παροχή νερού σε κάθε φυτό. Μπορείτε επίσης να συνδέσετε έναν εγχυτήρα λιπάσματος στη σωλήνωση, θα σας βοηθήσει επίσης να γονιμοποιήσετε αυτόματα τα φυτά σας.

ΦΥΤΕΜΑ

Θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτά τα απλά βήματα για την προετοιμασία δενδρυλλίων από ντοματίνια.

ΓΕΜΙΣΤΕ ΕΝΑ ΤΣΑΚΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕ ΜΙΓΜΑ ΚΑΛΑΣΡΕΥΣΗΣ

 • Αρχικά, πλύνετε σωστά τον δίσκο εκκίνησης με σαπούνι και νερό. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό για την απολύμανση του δίσκου για τη σπορά των σπόρων.
 • Τώρα γεμίστε το δίσκο με ένα μείγμα γλάστρας που αναφέρεται αναλυτικά παραπάνω.
 • Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε μείγμα χωρίς χώμα, τότε προτείνεται να χρησιμοποιήσετε θρεπτικό διάλυμα φυταρίων.

ΦΥΤΕΨΕ ΚΑΘΕ ΣΠΟΡΟ ΣΤΟ ΚΟΥΤΖΙ ΤΟΥ

Σε αυτό το στάδιο όταν ο δίσκος σας είναι έτοιμος με μείγμα γλάστραςανοίξτε μια τρύπα ¼ ίντσας σε κάθε διαμέρισμα του δίσκου. Τώρα, ρίξτε έναν σπόρο ανά τρύπα στον αρχικό δίσκο. Χρειάζεται ένα ελαφρύ στρώμα του μείγματος γλάστρας για την κάλυψη των σπόρων.

Θα πρέπει να φυτέψετε περισσότερους από 10 έως 15% σπόρους στο δίσκο. Όταν οι σπόροι φυτρώσουν και τα σπορόφυτά σας μεγαλώσουν, πετάξτε τα αδύναμα σπορόφυτα και διατηρήστε τα υγιή.

ΕΥΡΕΞΕΤΕ ΜΕ ΝΕΡΟ Ή ΑΡΑΙΩΜΕΝΟ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ

 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλό νερό για την ενυδάτωση του εδάφους, αλλά το θρεπτικό διάλυμα δενδρυλλίων είναι επίσης καλό για μείγματα χωρίς χώμα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βρέχετε αρκετά το έδαφος.
 • Το κανονικό νερό είναι πολύ σημαντικό για τη διαδικασία βλάστησης των σπόρων. Το αραιό θρεπτικό διάλυμα έχει ασβέστιο και μαγνήσιο που είναι ιδανικό για τα ντοματίνια. Θα λάβετε όλες τις πληροφορίες και τις οδηγίες στην ετικέτα του διαλύματος.

ΦΥΛΑΞΤΕ ΤΟ ΔΙΣΚΟ ΣΕ ΖΕΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Λάβετε υπόψη σας ότι δεν φέρνουν τους σπόρους στο Θερμοκήπιο χωρίς να φυτρώσει. Όταν οι σπόροι φυτρώσουν τότε μπορείτε να τους κρατήσετε. Τα ντοματίνια χρειάζονται άφθονο ηλιακό φως και κατάλληλη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η καλύτερη θερμοκρασία για την ανάπτυξή τους είναι περίπου 75 έως 80 βαθμούς Φαρενάιτ ή 24 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Μπορείτε να ελέγξετε τη θερμοκρασία τοποθετώντας το δίσκο σε μερικό ήλιο. Όταν οι σπόροι φυτρώσουν τότε μπορείτε να τους εκθέσετε στον ήλιο. Αυτή η διαδικασία διαρκεί 5 έως 12 ημέρες.

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΔΟΧΕΙΑ

Ο καλύτερος χρόνος για τη μεταφύτευση των δενδρυλλίων σε γλάστρες είναι μετά από δύο εβδομάδες όταν βγαίνουν από τους σπόρους. Όταν τα σπορόφυτα έχουν ύψος 4 έως 6 ίντσες, μπορείτε να τα μεταφυτέψετε μεγαλύτερες γλάστρες ή δοχεία.

Σε αυτό το στάδιο, τα σπορόφυτά σας είναι περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδες μεγαλύτερα. Θυμηθείτε, εάν καλλιεργήσετε τα φυτά ντοματίνια σας σε μικρότερες γλάστρες, τότε θα παράγουν λιγότερους καρπούς. Ένα τυπικό φυτό χρειάζεται συνήθως μισό έως 1 κυβικό πόδι υλικού γλάστρας.

Φυτέψτε φυτά τομάτας σε κατάλληλο χώρο, γενικά, πρέπει να μείνουν 4 τετραγωνικά πόδια μεταξύ δύο φυτών. Εάν τα φυτά είναι πολύ κοντά, τότε θα μειώσει τη ροή του αέρα και θα ενθαρρύνει τις ασθένειες.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΝΤΟΜΑΤΩΝ ΚΕΡΑΣΙ

Τώρα η σοδειά σας είναι έτοιμη και μπορείτε να μαζέψετε τα φρούτα σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές σχετικά με τη συγκομιδή ντοματίνων, ελπίζουμε ότι αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν.

Εάν οι ντομάτες μείνουν περισσότερο στα κλήματα, τότε γίνονται πιο κόκκινες και γεμάτες. Οι εμπορικοί καλλιεργητές συνήθως συγκομίζουν τις ντομάτες νωρίς. Το χρώμα των φρούτων είναι περίπου 60 με 90% κόκκινο αλλά τα μαζεύουν. Ο λόγος είναι ότι χρειάζονται χρόνο για την αποστολή.

 • Όταν βλέπετε τις ντομάτες να είναι καλά χρωματισμένες τότε αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να τις μαζέψετε.
 • Μετά από 4 έως 5 μήνες σποράς, η σοδειά σας θα είναι έτοιμη για συγκομιδή. Ο χρόνος συγκομιδής εξαρτάται από την ποικιλία που θα επιλέξετε για καλλιέργεια στο δικό σας Θερμοκήπιο.
 • Μπορείτε επίσης να μαζέψετε τις ντομάτες όταν είναι πράσινες γιατί μπορείτε να φτιάξετε και μαρμελάδα πράσινης ντομάτας από αυτές. Αυτή η μαρμελάδα είναι πολύ νόστιμη και θα τη λατρέψετε