ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΤΕ ΠΕΠΟΝΙΑ ΠΕΠΟΝΙΟΥ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ;

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΤΕ ΠΕΠΟΝΙΑ ΠΕΠΟΝΙΟΥ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ;

June 29, 2022 0 By scholarjapa

Τα πεπόνια είναι ζουμερά φρούτα και έχουν γλυκιά γεύση. Είναι ένα τροπικό φρούτο που έχει άνθη. Οι σπόροι καταλαμβάνουν ένα μικρό τμήμα του καρπού με σάρκα. Για την πρώιμη ανάπτυξη και βλάστηση των πεπονιών απαιτείται υψηλή θερμοκρασία.

Εάν ζείτε σε ψυχρό κλίμα τότε είναι πολύ δύσκολο για εσάς να καλλιεργήσετε πεπόνια αλλά αν τα καλλιεργήσετε σε θερμαινόμενο θερμοκήπιο τότε το πρόβλημά σας μπορεί να λυθεί. Τα πεπόνια χρειάζονται τις ίδιες απαιτήσεις που είναι απαραίτητες για τα αγγούρια.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΕ ΠΕΠΟΝΙΑ ΣΤΟ Α ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ?

Τα πεπόνια δεν αντέχουν το κρύο κλίμα, γι’ αυτό καλλιεργήστε τα σε θερμαινόμενο θερμοκήπιο. Αυτός ο καρπός πρέπει να φυτεύεται το καλοκαίρι. Η καλύτερη εποχή για την καλλιέργεια σπόρων σε θερμοκήπιο από τα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου.

ΕΙΔΗ ΠΕΠΑΝΙΩΝ

Τα πεπόνια μπορούν να χωριστούν σε διάφορα είδη με βάση το χρώμα της σάρκας, το μέγεθος, την υφή και τη γεύση τους. Τώρα θα συζητήσουμε μερικά είδη πεπονιού πεπονιού.

1- ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΝΤΑΛΟΥΠΗ

Αυτός ο τύπος έχει γκριζοπράσινο χρώμα με σκληρές φλούδες. Η εξωτερική φλούδα του καρπού έχει απαλά ανοιχτά χρώματα με πράσινες ρίγες. Αυτός ο τύπος είναι επίσης γνωστός ως Cucumis Melo Cantalupensis. Η γεύση του φρούτου είναι γλυκιά και η μυρωδιά μοσχομυριστή. Λέγεται ότι το European Cantaloupe είναι ένα αληθινό πεπόνι.

2- ΚΑΝΤΑΛΟΥΠΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ

Λέγεται ότι η Βορειοαμερικανική δεν είναι πεπόνι, είναι είδος μοσχοπέδιου. Έχει τραχύ κίτρινο δέρμα πάνω από ένα ανοιχτό κίτρινο κέλυφος. Η φλούδα του δεν είναι σαν το αληθινό πεπόνι, αλλά η γεύση και η μυρωδιά του είναι σαν το αληθινό πεπόνι.

Το δέρμα αυτού του πεπονιού είναι πρασινογκρι χρώματος και η σάρκα είναι πορτοκαλί και ζουμερή.

3- ΑΣΙΑΤΙΚΟ ΚΑΝΤΑΛΟΥΠΙ

Το χρώμα της σάρκας αυτού του πεπονιού είναι ανοιχτό πορτοκαλί. Υπάρχει ένα λεπτό δίχτυ σε ανοιχτό πράσινο ή κιτρινωπό δέρμα.

4- ΠΕΠΟΝΙΑ ΜΕΛΙΔΑ

Το δέρμα αυτού του τύπου είναι υπόλευκο-κιτρινωπό με πράσινες ραβδώσεις. Η σάρκα στο εσωτερικό του καρπού είναι ανοιχτό πράσινο. Αυτό το είδος πεπονιού έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά. Είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C. Αυτό το φρούτο περιέχει 90% νερό που σημαίνει ότι είναι καλύτερο για ενυδάτωση.

5- ΠΕΠΟΝΙ ΚΡΕΝΣΟ

Το μέγεθος αυτού του πεπονιού είναι πολύ μεγάλο. Το βάρος του μπορεί να είναι 10 κιλά. Έχει σάρκα ζουμερή, γλυκιά και ροδάκινο. Είναι το πιο γλυκό πεπόνι που είναι γεμάτο με βιταμίνες, Β6 και C. Οι φρουτοσαλάτες έχουν υπέροχη γεύση μετά την προσθήκη τους.

6- CHARENTAIS CANTALOUPE

Αυτό το είδος είναι επίσης γνωστό ως γαλλικό πεπόνι. Αυτή είναι μια πλούσια πηγή βήτα-καροτίνης, διαιτητικών ινών και φολικού οξέος. Τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορείτε να απολαύσετε την πλούσια γεύση του. Το μέγεθος αυτού του πεπονιού είναι μικρότερο από άλλες ποικιλίες πεπονιού.

7- ΚΑΝΤΑΛΟΥΠΗ ΓΑΛΙΑ

Η επιστημονική ονομασία αυτής της ποικιλίας είναι Cucumis Melo var. Το χρώμα της γλυκιάς σάρκας είναι ανοιχτό κίτρινο ή πράσινο. Μοιάζει με πεπόνι από έξω, αλλά έχει τις ιδιότητες του πεπονιού από μέσα.

Το μέγεθος αυτού του είδους είναι μικρό και πρέπει να το φάτε φρέσκο ​​και παγωμένο. Είναι μια καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και βιοφλαβονοειδών. Μπορείτε εύκολα να το φάτε ως μετά το δείπνο λόγω των χαμηλών θερμίδων και των χαμηλών λιπαρών.

Αγοράστε Σπόρους ΠΕΡΠΑΝΙΟΥ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΕΠΟΝΙΩΝ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ

Καλλιέργεια πεπονιών σε α Θερμοκήπιο δεν είναι δύσκολο έργο αν ακολουθήσετε τις συμβουλές και τις οδηγίες. Εδώ θα σας περιγράψουμε λεπτομερώς πώς μπορείτε να διαχειριστείτε την ανάπτυξη των πεπονιών σε ένα θερμοκήπιο.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ ΘΕΣΗ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ

Τα πεπόνια απαιτούν άφθονο ηλιακό φως και υγρό χώμα αλλά όχι εμποτισμένο. Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά πεπονιού σας έχουν μέτρια υγρασία από το περιβάλλον σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψεκασμούς ομίχλης από το αυτόματο σύστημα ποτίσματος για να διατηρήσετε την υγρασία στο Θερμοκήπιο.

Για την υγιέστερη ανάπτυξή τους χρειάζονται πλούσιο και οργανικό έδαφος, μπορείτε να προσθέσετε κοπρόχωμα και κοπριά στο έδαφος για να αυξηθεί ο πλούτος του.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Όπως γνωρίζετε το πεπόνι είναι φυτό αμπέλου. Χρειάζεται την κατάλληλη υποστήριξη, για αυτό το σκοπό. Θυμηθείτε, η υποστήριξη πρέπει να κανονίζεται πριν από τη φύτευση, ώστε τα φυτά σας να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα και ενοχλήσεις αργότερα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν αρκετό χώρο στο Θερμοκήπιο οπότε θα πρέπει να κανονίσετε τη στήριξη με σύνεση, ώστε να μπορείτε να καλλιεργήσετε περισσότερα φυτά σε περιορισμένο χώρο.

Μετά την εγκατάσταση της υποστήριξης, θα έχετε πολλά οφέλη:

 • Πρώτον, τα αμπέλια είναι εύκολα προσβάσιμα και μπορείτε να διατηρήσετε το αμπελώνα εύκολα.
 • Δεύτερον, η συγκομιδή γίνεται ευκολότερη γιατί ο καρπός κρέμεται καθαρά στα κλήματα. Μπορείτε εύκολα να επιθεωρήσετε και να μαζέψετε τα φρούτα.
 • Τρίτον, το φυτό παίρνει την κατάλληλη ποσότητα αέρα για να αναπνεύσει. Χρειάζεται σωστός αερισμός για τα φυτά. Η παροχή οξυγόνου θα γίνει καλύτερη μετά την εγκατάσταση του στηρίγματος.
 • Υπάρχει μικρότερος κίνδυνος παρασίτων και ασθενειών, εάν τα αμπελουργικά φυτά εξαπλωθούν στο έδαφος τότε η συντήρηση θα γίνει δύσκολη.
 • Τα φυτά θα έχουν το κατάλληλο ηλιακό φως ομοιόμορφα. Κανένα μέρος του φυτού δεν παραμελείται και θα αποκτήσετε νόστιμα πεπόνια. Εάν δεν τους υποστηρίξετε, δεν είναι δυνατόν τα φυτά σας να λάβουν το ίδιο φως του ήλιου.

Αγοράστε φθηνό θερμοκήπιο Για την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών

ΚΑΤΩ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Σε πρώιμο στάδιο των φυτών πεπονιού απαιτείται υψηλή θερμοκρασία εδάφους. Σε ένα ψυχρό κλίμα, απαιτείται επιπλέον θερμότητα, διαφορετικά οι σπόροι του πεπονιού δεν θα βλαστήσουν. Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι φυτεύουν σπόρους πεπονιού τον Απρίλιο στις γλάστρες. Τα σπορόφυτα θα σαπίσουν εάν δεν έχουν κατάλληλο περιβάλλον.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΕΔΑΦΟΥΣ

Αυτός είναι ένας σύγχρονος τρόπος για να τροφοδοτήσετε με θερμότητα τα φυτά πεπονιού σας. Αυτή η τεχνική λειτουργεί εξαιρετικά, θα εγκαταστήσετε 500 W ηλεκτρικής ενέργειας καλώδιο θέρμανσης εδάφους κάτω από την επιφάνεια του πεπονικού κρεβατιού σας. Το μέγεθος του καλωδίου είναι 4 έως 6 ίντσες.

Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρέχετε θερμότητα κάτω στα φυτά σας. Εναλλαγή του καλώδιο μία εβδομάδα πριν τη φύτευση και αφήστε το να λειτουργεί συνεχώς για δύο μήνες. Η κάτω θερμότητα του εδάφους θα βοηθήσει τους σπόρους να βλαστήσουν τέλεια.

ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΦΥΤΕΥΣΗ

Πολλά θρεπτικά συστατικά απαιτούνται από τις βαθιές ρίζες των φυτών πεπονιού, οι ρίζες απλώνονται βαθιά στο έδαφος για την αναζήτηση οργανικών υλικών. Το έδαφος είναι το μέσο που παρέχει όλα τα βασικά οργανικά θρεπτικά συστατικά στα φυτά.

Δεδομένου ότι τα φυτά πεπονιού έχουν βαθιές ρίζες, δεν μπορείτε να καλλιεργήσετε πεπόνια στις γλάστρες ή να καλλιεργήσετε σακούλες. Θα πρέπει να τα καλλιεργήσετε σε βαθύ χώμα στο έδαφος στο Θερμοκήπιο.

Αν προσθέσετε κοπριά και οργανικό κομπόστ τότε το χώμα σας δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εξάντλησης των θρεπτικών ουσιών. Προσέχετε τα φυτά και το έδαφος, ώστε να αποτρέψετε τα φυτά από ασθένειες που μεταδίδονται στο έδαφος.

ΓΛΑΣΤΡΑ ΑΠΥΤΟ

Αν θέλετε να καλλιεργήσετε φυτά στο γλάστρες στη συνέχεια χρησιμοποιήστε γλάστρες χωρίς πάτο. Το μέγεθος του πλαστικού δοχείου είναι 8 έως 10 ίντσες ή 20 έως 25 cm. Αρχικά, σκάψτε μια τρύπα βαθιάς 3 ιντσών στο κάτω μέρος της γλάστρας, ώστε να μπορείτε εύκολα να θάψετε τη γλάστρα στο χώμα στο Θερμοκήπιο.

Μετά από αυτό γεμίστε το μισό δοχείο με την υψηλή ποιότητα οργανικό κομπόστ. Βεβαιωθείτε ότι φυτεύετε το φυτό πεπόνι σε έδαφος απαλλαγμένο από ασθένειες. Οι γλάστρες χωρίς πάτο βοηθούν στο να τρέξουν οι ρίζες στο έδαφος για να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά και την υγρασία. Το χώμα στην απύθμενη γλάστρα είναι στο χώμα του εδάφους, μπορεί να στραγγιστεί εύκολα.

ΒΛΑΣΤΩΣΗ ΣΠΟΡΩΝ ΠΕΠΟΝΙΟΥ

Τα φυτά πεπονιού δεν είναι συνήθως διαθέσιμα, επομένως θα πρέπει να αρχίσετε να τα φυτεύετε με σπόρους. Μπορείτε να αγοράσετε σπόρους καλής ποιότητας από φυτώριο ή κατάστημα κηπουρικής. Κάθε πεπόνι είναι γεμάτο με σπόρους, μπορείτε επίσης να τους αποθηκεύσετε για να τις χρησιμοποιήσετε για φύτευση. Αυτή η ιδέα είναι δωρεάν

Η καλλιέργεια πεπονιών από σπόρους μπορεί να είναι λίγο περίπλοκη. Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για να πάρετε νόστιμα πεπόνια που είναι γεμάτα γεύση.

 • Είναι προτιμότερο να μουλιάζετε τους σπόρους σε χλιαρό νερό για 24 ώρες πριν από τη φύτευση. Για γρήγορη βλάστηση, αυτή η ιδέα θα λειτουργήσει εξαιρετικά. Με αυτόν τον τρόπο, το νερό θα διεισδύσει στους σπόρους και θα έχει ως αποτέλεσμα τον γρήγορο τερματισμό.
 • Καλής ποιότητας χωρίς τύρφη κοπρόχωμα είναι καλύτερο για την καλλιέργεια πεπονιών.
 • Το καλύτερο είναι να βάζετε μόνο έναν ή δύο σπόρους σε κάθε γλάστρα γιατί μετά το φύτρωμα το μέγεθος του πεπονιού αυξάνεται ραγδαία. Αποφύγετε τον συνωστισμό του πεπονιού γιατί η αναφορά θα διαταράξει τις ρίζες των δενδρυλλίων και θα τα καταστρέψει.
 • Θα πρέπει να υπάρχει χώρος 1 ίντσας μεταξύ της κορυφής του κομπόστ και του χείλους της γλάστρας. Ο λόγος είναι ότι οι σπόροι θα φυτρώσουν ελεύθερα.

ΠΟΤΙΣΜΑ

Το αυτόματο σύστημα ποτίσματος είναι το καλύτερο για εσάς Θερμοκήπιο. Αυτό το σύστημα θα παρέχει 1 λίτρο νερού σε ένα λεπτό. Ένα ακροφύσιο είναι προσαρτημένο σε κάθε δοχείο με πεπόνι. Αρχικά, θα ορίσετε την ώρα 6:00 π.μ. για το πότισμα αλλά όταν δείτε τα φυτά σας να μεγαλώνουν τότε ορίστε την ώρα δύο φορές την ημέρα. Γιατί χρειάζονται περισσότερο νερό ειδικά το Καλοκαίρι.

ΣΙΤΙΣΗ

Τα πρώτα λουλούδια που βλέπετε στο φυτό πεπόνι είναι αρσενικά. Μετά από μία εβδομάδα θα δείτε ένα θηλυκό φυτό να αρχίζει να εμφανίζεται στο φυτό. Τα περισσότερα από τα λουλούδια θα κιτρινίσουν και θα πέσουν. μόνο λίγα θα μετατραπούν σε φρούτα.

Μετά την εμφάνιση του θηλυκού λουλουδιού, μπορείτε να προσθέσετε ψηλά λίπασμα ποτάσας με εκχύλισμα φυκιών.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΦΡΟΥΤΩΝ

Ο καρπός θα είναι έτοιμος με τη σειρά και όταν είναι έτοιμος μπορείτε να μαζέψετε τον καρπό. Παραδοσιακά, μπορείτε παρέχω υποστήριξη μεγαλώνοντάς τα σε σύρματα, μπορείτε να φτιάξετε μια σφεντόνα δένοντας δίχτυ ή κάλτσαΑυτό θα βοηθήσει στην προστασία του πεπονιού από την πτώση όταν ωριμάσει. Τα πεπόνια είναι βαριά και μπορεί να πέσουν και να μελανιάσουν, επομένως η υποστήριξη είναι πολύ σημαντική στην περίπτωσή τους.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

Δεν καλλιεργούμε πεπόνι για τα όμορφα φύλλα του, αλλά για να έχουμε φρέσκους και ζουμερούς καρπούς. Η καλλιέργεια πεπονιού δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά το αποτέλεσμα είναι φοβερό. Το εγχώριο πεπόνι είναι διαφορετικό από το πεπόνι που αγοράζεται στο κατάστημα.

Ο χρόνος ωρίμανσης του πεπονιού εξαρτάται από την ποικιλία που καλλιεργείτε, τα σημάδια συγκομιδής είναι επίσης διαφορετικά για κάθε ποικιλία. Δεν είναι εύκολο να επιβεβαιώσετε ότι το πεπόνι είναι ώριμο για μάζεμα. Μερικές γενικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν.

 • Η πιο αξιόπιστη μέθοδος για να ελέγξετε ότι το πεπόνι είναι έτοιμο για μάζεμα είναι να προσέχετε τις αλλαγές στην υφή της επιφάνειας του καρπού. Οι αλλαγές θα σας πουν για την ωριμότητα των φρούτων, αυτές είναι ζυγαριές μέτρησης.
 • Όταν ο καρπός κιτρινίζει και αρχίζει να παράγει ένα χαρακτηριστικό άρωμα, σημαίνει ότι ο καρπός είναι έτοιμος για συγκομιδή.
 • Εάν δείτε ότι η ανάπτυξη του πεπονιού έχει σταματήσει, χτυπήστε απαλά το πεπόνι για να δείτε αν μπορείτε να ακούσετε έναν θαμπό γδούπο.
 • Εάν δεν είστε σίγουροι και έχετε πολλά πεπόνια στο θερμοκήπιό σας, επιλέξτε ένα πεπόνι και κόψτε το και ελέγξτε το. Αυτός είναι ο απλούστερος τρόπος για να ελέγξετε τα ώριμα φρούτα.
 • Όταν ωριμάσουν τα πεπόνια, μπορείτε να τα αφήσετε στο αμπέλι μέχρι τη συγκομιδή. Μετά τη συγκομιδή, εάν δεν είστε έτοιμοι να φάτε τα φρούτα, διατηρήστε τα στο ψυγείο για να πάρετε μια φρέσκια γεύση.
 • Μην τα αφήνετε για πολλή ώρα στο αμπέλι γιατί θα αρχίσουν να αναπτύσσονται οι ρωγμές και στο τέλος θα πέσουν καρποί από το δέντρο. Αυτές οι ρωγμές φαίνονται κοντά στο στέλεχος.