ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΕ ΦΡΟΥΤΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ;

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΕ ΦΡΟΥΤΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ;

June 29, 2022 0 By scholarjapa

Εάν θέλετε να καλλιεργήσετε φυλλοβόλα αναρριχώμενα φυτά και θέλετε επίσης να πάρετε νόστιμα φρούτα, τότε τα ακτινίδια είναι μια καλή επιλογή. Το ακτινίδιο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και η βοτανική του ονομασία είναι Actinidia deliciosa.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε άφθονο χώρο για την ανάπτυξη ζωηρών φυτών ακτινιδίων. Εάν καλλιεργείτε περισσότερα από ένα φυτά ακτινιδίου, αφήστε τουλάχιστον 3 έως 4,5 μέτρα ή 10 έως 15 πόδια απόσταση μεταξύ κάθε φυτού. Τα φυτά ακτινιδίων αρχίζουν να παράγουν καρπούς τρία έως τέσσερα χρόνια μετά τη φύτευση.

Αυτό το φυτό χρειάζεται κατάλληλο καταφύγιο για να επιβιώσει, γι’ αυτό προτείνεται να το καλλιεργήσετε στο θερμοκήπιο. Το θερμοκήπιο είναι ένα μέρος όπου τα φυτά σας προστατεύονται από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες όπως η δυνατή βροχή και οι δυνατοί άνεμοι.

Εάν έχετε χώρο για να καλλιεργήσετε ένα φυτό ακτινίδιο, τότε θα πρέπει να επιλέξετε μια αυτο-γόνιμη ποικιλία. Για την παραγωγή και την επικονίαση των καρπών, χρειάζεστε τόσο αρσενικές όσο και θηλυκές ποικιλίες. ένα αρσενικό φυτό είναι αρκετό για έως και 8 θηλυκά φυτά.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΦΡΟΥΤΩΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες ακτινιδίων στον κόσμο. Σε κάποιους αρέσει να αναπτύσσονται σε ζεστές χειμερινές περιοχές ενώ σε μερικούς σε δροσερές και κρύες χειμερινές περιοχές. Μερικά τρώγονται χωρίς δέρμα και άλλα με δέρμα.

Ως δυναμικός καλλιεργητής, πρέπει να τους εκπαιδεύσετε για την καλύτερη συντήρησή τους. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή ποικιλία ακτινιδίων για τον κήπο σας. Μπορείτε να ρωτήσετε οποιοδήποτε τοπικό φυτώριο ή κέντρο κήπου για την ποικιλία που μπορείτε να καλλιεργήσετε ανάλογα με το κλίμα σας. Εδώ θα σας δώσουμε μερικές επιλογές που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε.

ΑΔΥΝΑΤΟ ΑΚΤΙΝΙΔΙ

Αυτή η ποικιλία φρούτων ακτινιδίων βρίσκεται γενικά στο μπακάλικο. Η φλούδα των φρούτων ακτινίδιο είναι καφέ και θα βρείτε το έντονο πράσινο με μαύρους σπόρους μέσα. Το σχήμα και το μέγεθος αυτού του φρούτου είναι περίπου ένα μεγάλο αυγό.

ΣΚΛΗΡΩΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ

Αυτή η ποικιλία είναι διαφορετική σε μέγεθος και χαρακτηριστικά από το ασαφές ακτινίδιο. Αλλά αν μιλάμε για θρεπτική αξία και γεύση τότε και οι δύο ποικιλίες είναι ίσες. Εάν ζείτε σε μια κρύα περιοχή, τότε αυτή η ποικιλία είναι μια καλή επιλογή για τον κήπο σας. Αυτή η ποικιλία είναι άτριχη και έχει πράσινο δέρμα.

ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΑΡΚΤΙΚΗΣ

Αν και είναι μια σκληρή ποικιλία φρούτων ακτινιδίων, θα βρείτε την ίδια πιο γλυκιά γεύση με άλλα είδη. Τα φύλλα αυτού του τύπου ακτινιδίου είναι λευκά και ροζ που ενισχύουν το κρύο περιβάλλον της περιοχής καλλιέργειας σας.

ΧΡΥΣΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ

Η φλούδα αυτού του τύπου ακτινιδίου είναι ελκυστική λεία μπρούτζινη γι’ αυτό και το όνομά της είναι Golden Kiwis. Το χρώμα της σάρκας του καρπού είναι από έντονο πράσινο έως καθαρό έντονο κίτρινο.

ΜΩΒ Ακτινίδια

Αυτός ο τύπος φρούτων ακτινιδίων καλλιεργείται γενικά για διακοσμητικούς σκοπούς. Το χρώμα του δέρματος είναι υπέροχο βαθύ κόκκινο. Όταν καλλιεργήσετε αυτήν την ποικιλία στον κήπο σας, τότε θα καταλάβετε ότι αυτό το ακτινίδιο είναι πραγματικά ένα αξιοθέατο.

ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΑΚΤΙΝΙΔΙ ΑΜΠΕΛΟΥ

Αυτή η ποικιλία έχει κλιμακωτές κληματαριές που είναι φυσικές ορειβάτες και χρειάζονται την κατάλληλη υποστήριξη. Το σχήμα αυτής της ποικιλίας είναι γλυκό και νόστιμο. Αυτή η ποικιλία είναι πολύ μοναδική γιατί ό,τι ανήκει σε αυτό το φυτό χρησιμοποιείται όπως σάρκα, φύλλα και μπουμπούκια. Στην Ασία, οι περισσότεροι άνθρωποι φτιάχνουν τσάι ή φαρμακευτικές σκόνες από αυτό.

ΜΟΥΡΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ

Τα μούρα ακτινιδίου διαφέρουν από τα ακτινίδια, για παράδειγμα το μέγεθός τους είναι τόσο μικρό, ώστε να μοιάζει με σταφύλι και μπορείτε να φάτε τα φρούτα με τη φλούδα τους. Τα άλλα παρατσούκλια αυτής της ποικιλίας είναι baby kiwi, grape kiwi ή desert kiwi.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΦΥΤΕΨΟΥΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ;

Η καλύτερη εποχή για φύτευση ακτινιδίων είναι η άνοιξη, όταν η απειλή του ψητού έχει περάσει. Καθώς καλλιεργείτε αμπέλια από ακτινίδιο στο θερμοκήπιο, μπορείτε να ξεκινήσετε την καλλιέργεια νωρίτερα.

Λάβετε υπόψη σας ότι τα φυτά ακτινιδίων αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς τρία έως πέντε χρόνια μετά τη φύτευση.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΦΡΟΥΤΕΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ;

Σε ορισμένες περιοχές, η οικιακή καλλιέργεια φρούτων είναι περιορισμένη λόγω των σκληρών καιρικών συνθηκών όπως χαλάζι, βροχή, έντονο κρύο και σκληρός παγετός. Εάν αποφασίσετε να καλλιεργήσετε καρποφόρα δέντρα, θάμνους και αμπέλια σε θερμοκήπιο, τότε τα φυτά σας θα προστατεύονται από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Μπορείτε να καλλιεργήσετε αμπέλια από ακτινίδια στο έδαφος σε δοχεία σε θερμοκήπιο. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε το ακτινίδιο στο δοχείο μέσα στο θερμοκήπιο και όταν τα φυτά εδραιωθούν, κρατήστε τα στον κήπο σας.

Το θερμοκήπιο καθιστά δυνατή την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου νωρίτερα και τα φυτά σας προστατεύονται από τον απροσδόκητο ανοιξιάτικο παγετό και η καλλιεργητική σας περίοδος θα παραταθεί.

Το ενδιαφέρον είναι ότι μπορείτε να διατηρήσετε τη θερμοκρασία και την υγρασία μέσα στο θερμοκήπιο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ελέγξετε προβλήματα παρασίτων και ασθενειών στο θερμοκήπιο. Το ελεγχόμενο ή ημι-ελεγχόμενο περιβάλλον στο θερμοκήπιο το καθιστά δυνατό.

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ Ακτινίδια ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ;

Εάν παρέχετε το καλύτερο επίπεδο υγρασίας και την κατάλληλη θερμοκρασία για αμπέλια ακτινίδιο, τότε θα έχετε μια υγιή και εύρωστη παραγωγή φρούτων. Η αλλαγή της θερμοκρασίας και η μη ελεγχόμενη υγρασία θα δημιουργήσουν στρεσαρισμένα φυτά.

Τα φυτά κότας είναι υπό πίεση και είναι επιρρεπή σε παράσιτα και ασθένειες. Η απόδοση των αμπελιών ακτινίδιο θα βελτιωθεί με την ταχεία παραγωγή φρούτων εάν παρέχετε έλεγχο της υγρασίας και της θερμοκρασίας.

Η υγρασία και η θερμοκρασία συνδέονται όπως αν ρυθμίσετε τη θερμοκρασία θα επηρεάσει επίσης την υγρασία. Εδώ θα συζητήσουμε πώς να ελέγξουμε τη θερμοκρασία και την υγρασία σε ένα θερμοκήπιο.

 • Για σταθερή κίνηση του αέρα μέσα στο θερμοκήπιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο τύπους ανεμιστήρων. Ο ένας είναι οριζόντιοι ανεμιστήρες ροής αέρα και ο άλλος ανεμιστήρες εξαγωγής. Μπορείτε να τοποθετήσετε τους οριζόντιους ανεμιστήρες ροής αέρα στην οροφή και στα πλαϊνά του θερμοκηπίου. Βοηθά στον τερματισμό πολλών μικροκλίματος. Η σημαντική λειτουργία του ανεμιστήρα εξαγωγής είναι να μειώνει τη θερμοκρασία μέσα στο θερμοκήπιο ανταλλάσσοντας αέρα. Ο άλλος σκοπός του ανεμιστήρα εξαγωγής είναι να μειώσει την υγρασία μέσα στο θερμοκήπιο.
 • Ένας μετεωρολογικός σταθμός σας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία, τα επίπεδα βροχής, τα επίπεδα ηλιακής ενέργειας, την υγρασία και τον άνεμο.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αεραγωγούς για να αυξήσετε τη ροή αέρα μέσα στο θερμοκήπιο.
 • Αν θέλετε να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία στο θερμοκήπιο τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρούς τοίχους.
 • Για τη διατήρηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ρούχα σκιάς. Αυτές είναι κουρτίνες που μπορούν να ξεδιπλωθούν πάνω από ράγες που βρίσκονται πάνω από τις καλλιέργειές σας.
 • Η θέρμανση με ακτινοβολία είναι ένας άλλος τρόπος θέρμανσης του θερμοκηπίου σας. Αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό, ειδικά για τις καλλιέργειες αμπέλου σας.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΕ ΦΡΟΥΤΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ;

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε νεαρά φυτά ακτινιδίου από ένα κατάστημα κήπου ή φυτώριο. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και σπόρους για τη διαδικασία βλάστησης. Ακολουθούν απλά βήματα, αφού τα ακολουθήσετε, μπορείτε να καλλιεργήσετε ακτινίδιο στο θερμοκήπιο.

1- ΛΑΒΕΤΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ

Χρειάζεστε σπόρους για την καλλιέργεια ακτινιδίων στο θερμοκήπιο. Υπάρχουν δύο τρόποι για να πάρετε σπόρους ακτινίδιο.

 • Αρχικά, μπορείτε να τα αγοράσετε από οποιοδήποτε κατάστημα κηπουρικής ή τοπικό φυτώριο. Αλλά αν αγοράσετε βιολογικούς σπόρους, τότε θα αναπτυχθούν σε ανθεκτικά ενήλικα φυτά.
 • Ο δεύτερος τρόπος είναι πολύ φθηνός και φθηνός. Σε αυτή την επιλογή, μπορείτε να πάρετε σπόρους από το φρέσκο ​​ακτινίδιο. Αφαιρέστε τους σπόρους από το ακτινίδιο και πλύνετε τους σπόρους με νερό.

2- ΦΥΤΣΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΣΑΣ

Τώρα τοποθετήστε τους σπόρους σε μια πλαστική σακούλα με μια υγρή χαρτοπετσέτα. Η πλαστική σακούλα πρέπει να είναι επανασφραγιζόμενη και να διατηρείται η σακούλα σε ζεστό μέρος. Ελέγχετε τους σπόρους κάθε μέρα, αν βρείτε τη χαρτοπετσέτα στεγνή, στη συνέχεια βρέξτε την. Ένα υγρό περιβάλλον είναι πολύ καλό για τη διαδικασία βλάστησης των σπόρων.

3- ΦΥΤΕΨΕΤΕ ΤΟΥΣ ΒΛΑΣΤΩΜΕΝΟΥΣ ΣΠΕΡΟΥΣ ΣΑΣ

Όταν δείτε ότι οι σπόροι έχουν φυτρώσει τότε επιλέξτε τους δυνατούς σπόρους και πετάξτε τους αδύναμους. Πάρτε μικρές γλάστρες για την προετοιμασία των δενδρυλλίων για μεταφύτευση.

Γεμίστε τη γλάστρα με το μείγμα εκκίνησης για σπόρους. Μπορείτε να φυτέψετε 3-4 σπόρους που έχουν φυτρώσει σε κάθε γλάστρα. Κόψτε το τμήμα της βρεγμένης χαρτοπετσέτας που έχει το σπορόφυτο προσκολλημένο πάνω της. Φυτέψτε πολύ προσεκτικά τους σπόρους που βλάστησαν με μια χαρτοπετσέτα.

4- ΠΟΤΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΦΥΤΝΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΣΕ ΑΦΘΟΝΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ

Επιλέξτε τη θέση για τις γλάστρες σας στο θερμοκήπιο όπου λαμβάνουν το μέγιστο ηλιακό φως. Μπορείτε να μεταφέρετε τα φυτά σε μεγαλύτερη γλάστρα όταν μεγαλώσουν.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Ακτινιδίων

 • Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή ποικιλία. Μπορείτε να ζητήσετε από οποιονδήποτε ντόπιο νοσοκόμο για μια κατάλληλη ποικιλία.
 • Για την παραγωγή καρπών, χρειάζεστε αρσενικά και θηλυκά φυτά και τα δύο.
 • Τα άνθη των φυτών ακτινίδιο είναι αρωματικά. Θα πάρετε τα φρούτα στα τέλη του φθινοπώρου.
 • Προστατέψτε τα φυτά ακτινιδίων σας από τον παγετό και βεβαιωθείτε ότι λαμβάνουν άφθονο ηλιακό φως.
 • Τα πρόσφατα φυτεμένα αμπέλια σας με ακτινίδια χρειάζονται μια τροφή με υγρό αρχικό λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο. Ένα ισορροπημένο λίπασμα μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη των φρούτων. Μπορείτε επίσης να ταΐσετε τα αμπέλια με τσάι κομπόστ ή αραιό διάλυμα ψαριού γαλάκτωμα.

ΕΠΙΚΥΝΗΣΗ ΦΡΟΥΤΩΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ

 • Μερικές ποικιλίες ακτινιδίων είναι αυτο-γόνιμες. Εάν καλλιεργείτε μόνο ένα φυτό φρούτων ακτινίδιο, τότε θα πρέπει να επιλέξετε την αυτο-γόνιμη ποικιλία. Εάν σκοπεύετε να καλλιεργήσετε περισσότερα φυτά, τότε θα πρέπει να καλλιεργήσετε τόσο αρσενικές όσο και θηλυκές ποικιλίες.
 • Το θηλυκό ακτινίδιο χρειάζεται έναν άνδρα σύντροφο για να παράγει φρούτα.
 • Οι πιο συνηθισμένοι επικονιαστές των ακτινιδίων είναι ο άνεμος και η μέλισσα.

ΣΥΝΗΘΗ ΠΑΡΑΦΥΛΑ

Εδώ είναι μερικά κοινά παράσιτα που επηρεάζουν τα ακτινίδια.

ΑΚΑΡΑ ΑΡΑΧΗ

Δεν μπορείτε να δείτε τα ακάρεα της αράχνης με γυμνό μάτι. Το εντομοκτόνο σπρέι σαπουνιού ή το λάδι neem είναι η καλύτερη θεραπεία για τον έλεγχο του πληθυσμού αυτών των μικρών τεράτων.

ΘΥΣΑΝΟΠΤΕΡΑ

Η παρουσία αυτού του μικροσκοπικού παρασίτου θα βλάψει τα φύλλα των φυτών ακτινιδίων. Θα διαταράξει την ανάπτυξη του καρπού σας και θα ρουφήξει το χυμό του φυτού. Μπορείτε να το ελέγξετε με μια δυνατή ροή νερού. Τα εντομοκτόνα σπρέι σαπουνιού είναι μια άλλη επιλογή για την απαλλαγή από αυτά τα παράσιτα.

ΝΗΜΑΤΩΔΕΣ

Αν αυτά τα μικρά σκουληκάκια είναι λιγότερα σε αριθμό τότε δεν θα βλάψουν τα φυτά σας αλλά ο μεγάλος πληθυσμός τους θα γίνει η αιτία για την αποδυνάμωση των φυτών.

ΙΑΠΩΝΙΚΟΣ ΣΚΑΘΑΡΟΣ

Τα ιαπωνικά σκαθάρια είναι ζωύφια που έχουν μεταλλικό πράσινο χρώμα. Για να ελέγξετε αυτά τα σκαθάρια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εντομοκτόνα.

BOXELDER BUGS

Αυτά τα ζωύφια έχουν οβάλ σχήμα με στενές κόκκινες γραμμές στην πλάτη τους. Τα νεαρά ζωύφια είναι μικροσκοπικά και είναι κόκκινα. Αυτά τα παράσιτα βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές.

ΚΛΑΔΕΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

 • Το κλάδεμα είναι πολύ σημαντικό γιατί ελέγχει την υπερβολική ανάπτυξη των αμπελιών. Μπορείτε να κλαδέψετε τα φυτά σας χειμώνα και καλοκαίρι.
 • Για το χειμερινό κλάδεμα, θα πρέπει να κόψετε περίπου το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο των παλαιότερων πλευρικών. Κάθε χρόνο αν κάνετε χειμερινό κλάδεμα, τότε θα δείτε ότι η νέα βλάστηση θα παράγει την καλλιεργητική περίοδο.
 • Για το καλοκαιρινό κλάδεμα που θα γίνει από τον Ιούνιο, θα πρέπει να τσιμπήσετε εξωτερικούς βλαστούς των πλαγίων και τους βλαστούς που προέρχονται από το mainstream. Μετά το καλοκαιρινό κλάδεμα, αυτοί οι μικροί βλαστοί θα παράγουν υγιείς καρπούς την εποχή.
 • Για την αρχική προπόνηση, πρέπει να δέσετε τον νέο κορυφαίο βλαστό σε ένα μπαστούνι που είναι προσαρτημένο κάθετα σε καλώδια. Αυτό θα κρατήσει το φυτό όρθιο και ίσιο. Η αρχική εκπαίδευση θα καταστήσει δυνατή την πρόσβαση σε όλα τα μέρη της αναρριχητικής αμπέλου. Η κυκλοφορία του αέρα είναι πολύ σημαντική για την υγιή ανάπτυξη των φρούτων.

ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΓΚΟΜΙΖΕΤΕ ΦΡΟΥΤΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ;

 • Ο χρόνος ωρίμανσης του ακτινιδίου είναι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
 • Η καλύτερη στιγμή για τη συγκομιδή των καρπών ακτινιδίων είναι όταν είναι μαλακά και έτοιμα για κατανάλωση. Το χρώμα των φρούτων πρέπει να είναι καφέ όταν τα μαζεύετε.
 • Εάν υπάρχει κίνδυνος παγετού νωρίς το φθινόπωρο, τότε μπορείτε να μαζέψετε φρούτα ακτινιδίων και να τα διατηρήσετε σε δροσερό και ξηρό μέρος για 6 εβδομάδες.

ΠΩΣ ΝΑ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ;

 • Μπορείτε να διατηρήσετε σταθερά φρούτα ακτινίδιο στο ψυγείο για έως και έξι εβδομάδες.
 • Μπορείτε επίσης να καταψύξετε τα ακτινίδια αλλά να τα βάλετε σε πλαστικές σακούλες κατάψυξης.