ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΕ ΜΑΡΟΥΛΙ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ;

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΕ ΜΑΡΟΥΛΙ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ;

June 29, 2022 0 By scholarjapa

Το μαρούλι είναι ένα ιδανικό λαχανικό για σαλάτες που του αρέσει ο δροσερός καιρός. Θα λάβετε πολλά θρεπτικά συστατικά για την υγιεινή διατροφή σας από το μαρούλι, όπως φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Οι σούπες και τα σάντουιτς σας θα γίνουν πιο νόστιμα μετά την προσθήκη του.

Είναι εύκολο να καλλιεργηθούν ετήσια λαχανικά που ωριμάζουν σε 30 ημέρες. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε πώς να καλλιεργήσουμε μαρούλι σε α Θερμοκήπιο. Το χειμώνα, μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε μαρούλι σε θερμοκήπιο.

Για την καλλιέργεια μαρουλιού, δεν χρειάζεται να ζεστάνετε το θερμοκήπιό σας γιατί του αρέσει το δροσερό περιβάλλον. Εάν ζείτε σε περιοχή που δεν έχει παγετό, τότε είναι απαραίτητο ένα θερμοκήπιο.

Εκτός από την παροχή θερμότητας στα φυτά σας, θα παρέχει επίσης επιπλέον προστασία και δεν υπάρχει κίνδυνος από ζιζάνια. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κατά τους μήνες της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, ένα θερμοκήπιο είναι ένα ζεστό μέρος για αυτή τη δροσερή εποχή που αγαπά την καλλιέργεια.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΦΥΤΕΨΕΤΕ ΜΕΣΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΛΙ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ?

Το μαρούλι με λαχανικά λάτρης του κρύου μπορεί να φυτευτεί την άνοιξη, αλλά ο χρόνος φύτευσης εξαρτάται από την ποικιλία που καλλιεργείτε στο θερμοκήπιο. Του αρέσει η θερμοκρασία μεταξύ 40 και 85 βαθμών Φαρενάιτ.

Αν θέλετε να αποφύγετε το καλοκαίρι, τότε θα πρέπει να το φυτέψετε πριν ξεκινήσει η ζεστή καλοκαιρινή θερμοκρασία. Το φθινοπωρινό μαρούλι μπορεί να φυτευτεί στα τέλη του καλοκαιριού και θα πάρετε το ωριμασμένο λαχανικό όταν αρχίσει το φθινόπωρο.

Το μαρούλι μπορεί να μεταφυτευτεί την άνοιξη αφού περάσει η τελευταία ημερομηνία παγετού. Αλλά μπορείτε επίσης να αναπτυχθείτε νωρίτερα, επειδή το θερμοκήπιο θα παρέχει καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης και επαρκή προστασία από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

ΠΩΣ ΝΑ ΦΥΤΕΨΕΤΕ ΤΟ ΜΑΡΟΥΛΙ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ;

Εάν σκοπεύετε να σπείρετε σπόρους μαρουλιού στο έδαφος, τότε ξεκινήστε τη φύτευση μόλις το έδαφος είναι λειτουργικό. Λόγω της επαρκής προστασίας που παρέχεται από το θερμοκήπιο, μπορείτε να ξεκινήσετε τη φύτευση χωρίς να περιμένετε την τελευταία ημερομηνία παγετού της άνοιξης.

Το μαρούλι μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί από σπόρους. Αυτοί οι σπόροι είναι πολύ μικροί, επομένως το βάθος που χρειάζεται για να φυτευτούν είναι μόνο ¼ έως ½ κόγχη. Για μια παραδοσιακή εμφάνιση, θα πρέπει να καλλιεργήσετε μαρούλι στη σειρά. Θα πρέπει να υπάρχει απόσταση 12 έως 18 ιντσών μεταξύ δύο σειρών και να σπείρουν 10 σπόρους ανά πόδι.

Το κεφάλι μαρούλι μπορεί να μεταφυτευθεί σε σειρές 12 έως 18 ίντσες μεταξύ τους, η απόσταση μεταξύ κάθε φυτού πρέπει να είναι 10 έως 12 ίντσες. Αν βάλετε το μαρούλι στο Θερμοκήπιο τότε θα έχετε περισσότερα φυτά λόγω της δημιουργίας πιο επίσημων σειρών σε περιορισμένο χώρο. Λεπτά σπορόφυτα μαρουλιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φρέσκα χόρτα για να βελτιώσουν τη γεύση των αγαπημένων σας πιάτων.

Αγοράστε θερμοκήπιο για τον κήπο σας

ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΥΠΟΙ ΜΑΡΟΥΛΙΩΝ

Υπάρχουν τέσσερις τύποι που καλλιεργούνται γενικά, όπως το ρομά, το μαρούλι, το μαρούλι και το μαρούλι με χαλαρά φύλλα. Οι ανάγκες και οι απαιτήσεις κάθε τύπου είναι διαφορετικές.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΥΛΛΟ ΜΑΡΟΥΛΙ

Αυτή είναι η πιο εύκολη ποικιλία για αρχάριους. Πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ πράσινου και κόκκινου φυλλώματος μαρουλιού. Είναι μια λανθασμένη αντίληψη και οι δύο ποικιλίες είναι ίδιες.

Το μαρούλι με φύλλα μπορεί να καλλιεργηθεί σε σειρές και μπορείτε εύκολα να πάρετε 2 έως 3 συγκομιδές από μία φύτευση. Το Red Sails, το Tango και το Slobolt είναι δημοφιλείς ποικιλίες.

ΜΑΡΟΥΛΙ ΡΟΜΑΪΣ

Το άλλο όνομα του μαρουλιού Romaine είναι cos, μπορείτε να πάρετε ψηλές, σφιχτές και χοντρές δέσμες από φύλλα γλυκών γραμμάτων από αυτόν τον τύπο. Μετά από 60 έως 80 ημέρες αυτό το είδος μαρουλιού θα φτάσει έως και τις 20 ίντσες, αυτή είναι η ώρα για τη συγκομιδή του. Οι κοινές ποικιλίες είναι οι Green Towers, Valley heart και Red-Eyes Cos.

ΚΕΦΑΛΑΜΑΡΟΥΛΙ

Το άλλο όνομα του κεφαλιού μαρουλιού είναι Iceberg. Στους λάτρεις της σαλάτας αρέσει πάντα να καλλιεργούν αυτή την ποικιλία μαρουλιού στον κήπο ή στο υπερυψωμένο κρεβάτι τους. Το μαρούλι μπορεί εύκολα να φυτευτεί σε εσωτερικούς χώρους την άνοιξη μετά το πέρας του τελευταίου παγετού.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτή η ποικιλία χρειάζεται περισσότερη φροντίδα από άλλες. Να φυτεύετε πάντα μαρούλι το φθινόπωρο γιατί ο ζεστός καιρός δεν είναι κατάλληλος για αυτό. Οι κοινοί και μεγάλοι καλλιεργητές κεφαλής είναι η Ιθάκη, οι Μεγάλες Λίμνες και το Κρίσπιβο.

ΜΑΡΟΥΛΙ ΜΑΡΟΥΛΙ

Από αυτή την ποικιλία, θα πάρετε τρυφερά φύλλα μαρουλιού που έχουν σφιχτά διπλωμένα κεφάλια. Ο λόγος για αυτό το όνομα είναι η γεύση του που μοιάζει με λεπτό βούτυρο.

Όταν προσθέσετε αυτή την ποικιλία στη σαλάτα σας τότε θα δώσει μια γλυκιά πινελιά. Υπάρχει ένα λεπτό λευκό χρώμα που βρίσκεται στα μεσαία φύλλα αυτής της ποικιλίας. Οι πιο κοινές ποικιλίες είναι οι Try Eramosa, Esmeralda ή Nancy.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΜΑΡΟΥΛΙ

Δεν είναι φυτό με βαθιές ρίζες. Η ανάπτυξη των φύλλων του μαρουλιού είναι πιο σημαντική σε σύγκριση με την ανάπτυξη της ρίζας. Το μαρούλι πρέπει να είναι κανονικό και συχνό νερό αλλά δεν το ποτίζει υπερβολικά.

Το ελαφρύ πότισμα είναι αρκετό για την υγρασία του εδάφους. Το υπερβολικό πότισμα θα εξαπλώσει ασθένειες και θα σταματήσει την ανάπτυξη υγιούς μαρουλιού και ως αποτέλεσμα θα σαπίσει.

Το κρεβάτι μαρουλιού σας χρειάζεται νερό μία φορά την εβδομάδα ή όποτε βλέπετε ότι το χώμα στεγνώνει 1 έως 2 ίντσες κάτω. Με τη βοήθεια του δακτύλου σας, μπορείτε εύκολα να ελέγξετε την ξηρότητα του εδάφους.

Εάν καλλιεργείτε τα φυτά σας σε θερμοκήπιο, τότε το Θερμοκήπιο θα ζεσταθεί πολύ εύκολα και το χώμα σας θα στεγνώσει πολύ γρήγορα. Σε περίπτωση ζεστού καιρού, θα πρέπει να ελέγχετε το έδαφος σε καθημερινή βάση.

Το μαρούλι είναι λαχανικό με ρηχές ρίζες και οι ρίζες του αναπτύσσονται πολύ γρήγορα γι’ αυτό χρειάζεται πολύ νερό για να βγάλει τρυφερά φύλλα.

ΗΛΙΑΚΟ ΦΩΣ

Όπως γνωρίζετε ότι το φως του ήλιου είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη κάθε φυτού. Το μαρούλι είναι ένα φυτό που είναι σημαντικό συστατικό μιας υγιεινής σαλάτας. Σημαίνει ότι σου φτιάχνει φαγητό.

Για την παραγωγή τροφής των φυτών, η φωτοσύνθεση είναι μια σημαντική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο φως του ήλιου. 6 ώρες ηλιακού φωτός είναι απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη του μαρουλιού, γι’ αυτό επιλέξτε τη θέση που θα λάβει τη μέγιστη ηλιακή ακτινοβολία, ώστε το φυτό σας να μην σαπίσει.

Αγοράστε θερμοκήπιο για τον κήπο σας

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΔΑΦΟΥΣ

Το έδαφος είναι πολύ σημαντικό γιατί παρέχει όλα τα βασικά θρεπτικά συστατικά στο φυτό σας. Το μαρούλι αρέσει σε χαλαρό, δροσερό και καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Εάν προσθέσετε λίπασμα και κοπριά, τότε θα αυξηθεί η αποστράγγιση, οπότε προσπαθήστε να παρέχετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να αυξήσετε τις συνθήκες καλλιέργειας του μαρουλιού.

Το έδαφος είναι ένα καλλιεργητικό μέσο, ​​μπορείτε να ελέγξετε τη γονιμότητα του εδάφους χρησιμοποιώντας ένα κιτ δοκιμών. Το pH του εδάφους σας πρέπει να είναι 6,0 γιατί το μαρούλι είναι πολύ ευαίσθητο.

Εάν καλλιεργείτε το μαρούλι σας σε υπερυψωμένα κρεβάτια, τότε δεν πρέπει να ανησυχείτε γιατί μπορείτε να διατηρήσετε τη γονιμότητα του εδάφους μέσα στο υπερυψωμένο κρεβάτι. Αρχικά, θα πρέπει να γεμίσετε το υπερυψωμένο κρεβάτι με αργιλώδες φυτόχωμα.

Το κομπόστ είναι σημαντικό για την παροχή θρεπτικών συστατικών στα φυτά σας, επομένως πρέπει να αφήσετε μία έως δύο ίντσες χώρο στην κορυφή του κρεβατιού για την προσθήκη κομπόστ.

Αφού γεμίσουμε με το κομπόστ, ανακατεύουμε το χώμα με το κομπόστ, με τη βοήθεια ενός πιρουνιού κήπου. Τώρα χρειάζεται ένα καλής ποιότητας λίπασμα που θα παρέχει απαραίτητο άζωτο στα φυτά σας. Εάν φυτεύετε σε ένα υπερυψωμένο κρεβάτι 8 τετραγωνικών μέτρων, τότε θα χρειαστεί 12 κουταλιές της σούπας ισορροπημένο λίπασμα.

γονιμοποίηση ΜΕΣΑΕΖΟΝΤΑΣ

Προσθέσατε το λίπασμα όταν ετοιμάζατε το κρεβάτι του κήπου σας, για το μαρούλι σας. αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το φυτό σας δεν θα χρειαστεί περισσότερο λίπασμα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Τουλάχιστον μετά από τρεις εβδομάδες, θα πρέπει να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας ισορροπημένο λίπασμα, με αυτήν την προσθήκη το φυτό σας θα πάρει ώθηση. Απλώς ρίξτε το λίπασμα στην κορυφή του εδάφους σας μετά από αυτή την εργασία. Θα πρέπει να ποτίζετε το χώμα έτσι ώστε να έχει βάθος 5 έως 6 ίντσες.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Η θερμοκρασία του Θερμοκήπιο θα πρέπει να είναι 50 έως 70 βαθμούς Φαρενάιτ κατά τη διάρκεια της ημέρας. ξέρετε ότι η θερμοκρασία του θερμοκηπίου θα θερμανθεί πολύ γρήγορα, γι’ αυτό θα πρέπει να ανοίξετε την πόρτα ώστε ο καθαρός αέρας να μπει μέσα και να μειώσει τη θερμοκρασία του θερμοκηπίου.

Τη νύχτα η θερμοκρασία του θερμοκηπίου πρέπει να είναι μεταξύ 45 F και 55 F. Όπως γνωρίζετε ότι το μαρούλι αγαπά την κρύα θερμοκρασία, για το σκοπό αυτό προσπαθήστε να διατηρήσετε το έδαφος υγρό και να επιτρέψετε την κυκλοφορία του αέρα μέσα στο θερμοκήπιο κατά τη διάρκεια των θερμών περιόδων .

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΠΑ

Οι παρακάτω συμβουλές είναι πολύ χρήσιμες όταν καλλιεργείτε τα φυτά μαρουλιού σας στο θερμοκήπιο.

  • Χρησιμοποιώντας τεχνητές μεθόδους, μπορείτε να παρέχετε θέρμανση και ψύξη σύμφωνα με τις ανάγκες του φυτού μαρουλιού σας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
  • Πολλά θερμοκήπια διαθέτουν συστήματα εξαερισμού, με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προσαρμόσετε την κυκλοφορία του αέρα ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού σας, αλλά και να διατηρήσετε τη θερμοκρασία.
  • Αν και τα μαρούλια αγαπούν τον κρύο καιρό, αποφύγετε να τα εκθέσετε στο χιόνι γιατί θα τα σκοτώσει.
  • Προσπαθήστε να φυτέψετε σκόρδο και σχοινόπρασο κοντά στα φυτά μαρουλιού γιατί θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε τις αφίδες.
  • Η ηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ σημαντική για εσάς Θερμοκήπιο γιατί πολλές φορές χρειάζεστε τεχνητές πηγές θερμότητας και φωτός για τα φυτά σας.

ΣΥΝΗΘΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΜΑΡΟΥΛΙΑΣ

Όπως κάθε φυτό, το μαρούλι αντιμετωπίζει επίσης πολλά προβλήματα, όπως επιθέσεις πολλών παρασίτων, όπως ωτοασπίδες, κοψίματα και αφίδες. Το μπάλωμα μαρουλιού σας μπορεί εύκολα να καταστραφεί από τις αφίδες.

Αυτός είναι ο λόγος για την εξάπλωση ασθενειών στο φυτό σας και τη δημιουργία προβλημάτων μούχλας. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τις αφίδες εύκολα, αλλά με τη βοήθεια των σκαθαριών ή την εφαρμογή σαπουνιού και ελαίου neem, μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό το πρόβλημα.

Μερικά έντομα όπως τα σαλιγκάρια, οι γυμνοσάλιαγκες και οι κάμπιες αρέσει επίσης στο μαρούλι. Αυτά τα παράσιτα είναι πολύ κοινά και θα πρέπει να κάνετε κάτι για να προστατεύσετε τα φυτά σας όπως παγίδες, οργανικό δόλωμα και χειροκίνητη συλλογή.

Όταν βλέπετε ότι τα φύλλα του μαρουλιού αρχίζουν να ροδίζουν και να κατσαρώνουν. Σημαίνει ότι πάσχει από μια φυσιολογική κατάσταση που είναι γνωστή ως έγκαυμα άκρης. Αυτό το πρόβλημα θα ξεκινήσει όταν η υγρασία δεν είναι σταθερή.

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι απλώς να κόψετε το μαρούλι και να προσπαθήσετε να προσφέρετε σταθερό νερό, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο φυτό μαρουλιού σας.

Θα πρέπει να ελέγχετε το μαρούλι κάθε μέρα γιατί τα φύλλα του ενήλικου μαρουλιού θα γίνουν πικρά και ξυλώδη. Για να αποτρέψετε τη σήψη του αγαπημένου σας λαχανικού σαλάτας, θα πρέπει να το ελέγχετε καθημερινά.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει λόγω του ηλιακού φωτός, τότε θα πρέπει να καλύψετε το μαρούλι σας με ένα πανί σκιάς που θα αποτρέψει την τάση του φυτού να στεγνώσει.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

Δεν θα αντιμετωπίσετε καμία δυσκολία στη συγκομιδή του μαρουλιού γιατί είναι πολύ εύκολο να το μαζέψετε. Ο χρόνος ωρίμανσης του μεγαλύτερου μέρους του μαρουλιού μπορεί να είναι 30 έως 70 ημέρες μετά τη φύτευση.

Η απάντηση στην ερώτηση? Το πότε θα μαζέψετε το μαρούλι εξαρτάται από την ποικιλία που φυτέψατε. Όταν το μαρούλι φτάσει στο ακριβές μέγεθος που το θέλετε, τότε είναι η καλύτερη στιγμή για τη συγκομιδή του.

Προσπαθήστε πάντα να μαζεύετε το μαρούλι το πρωί, έτσι θα σας δώσει την καλύτερη γεύση. Μπορείτε επίσης να κόψετε ολόκληρη τη δέσμη στο επίπεδο του εδάφους, όπως ρομαν, βουτυρόκουφα και μαρούλι.