Απλά βήματα για να καλλιεργήσετε πατάτες σε σακούλες στο θερμοκήπιο

Απλά βήματα για να καλλιεργήσετε πατάτες σε σακούλες στο θερμοκήπιο

June 29, 2022 0 By scholarjapa

Η καλλιέργεια της δικής σας πατάτας έχει τόσα πολλά οφέλη. Μπορείτε να καλλιεργήσετε τεράστιες ποικιλίες πατάτας στο θερμοκήπιό σας, επειδή δεν διατίθεται κάθε ποικιλία στο σούπερ μάρκετ. Μπορείτε να τα καλλιεργήσετε βιολογικά χωρίς χημικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα.

Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το θερμοκήπιο και να καλλιεργήσετε φώτα για να καλλιεργήσετε τις βιολογικές πατάτες σας για όλο το χρόνο (όποτε θέλετε). Ακολουθούν μερικοί οδηγοί για εσάς εάν θέλετε να καλλιεργήσετε πατάτες και το χειμώνα:

Το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικές σακούλες καλλιέργειας καλού μεγέθους, χώμα, πατατόσποροι και μπορείτε να καλλιεργήσετε μια ολόκληρη χρονιά από τις βιολογικές σας πατάτες σε ένα μικρό θερμοκήπιο. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε το καλύτερο μείγμα εδάφους, το καλό είδος σακουλών καλλιέργειας, τις καλύτερες ποικιλίες πατάτας και σημαντικές συμβουλές για τη φροντίδα των φυτών πατάτας σας σε ένα θερμοκήπιο.

Καλύτερες τσάντες και δοχεία

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σακουλών που διατίθενται στην αγορά για την καλλιέργεια πατάτας στο θερμοκήπιο. Κάποια από αυτά είναι κατασκευασμένα από πολυαιθυλένιο και άλλα από ύφασμα. Οι υφασμάτινες σακούλες μπορεί να είναι βιοαποικοδομήσιμες ή μη.

Σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε μη διασπώμενες υφασμάτινες σακούλες, ώστε να τις επαναχρησιμοποιήσετε την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Αυτές οι σακούλες είναι καλύτερες από τις σακούλες από πολυαιθυλένιο επειδή περιέχουν πολλές μικρές τρύπες σε αυτές για μεταφορά αέρα μεταξύ των ριζών και του περιβάλλοντος.

Διαλέξτε λοιπόν αυτές οι υφασμάτινες τσάντες καλού μεγέθους ή μπορείτε να καλλιεργήσετε πατάτες σε κουβάδες, ή μεγαλύτερες γλάστρες (αν τις έχετε στο σπίτι). Εδώ είναι μερικές τσάντες μπορείτε να αγοράσετε στο Amazon.

Το καλύτερο έδαφος για την καλλιέργεια πατάτας σε σακούλες

Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό. Δεν μπορείτε απλά να πάτε να γεμίσετε τις τσάντες σας με το φυτόχωμα του κήπου και να περιμένετε να καλλιεργήσετε πατάτες. Το μεγαλύτερο μέρος του φυτικού εδάφους δεν έχει καθόλου ή έχει πολύ μικρή αποστράγγιση (λόγω της συμπαγούς του), έχει πολύ λιγότερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών για τα φυτά κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Πρέπει να αγοράσετε ή να φτιάξετε το δικό σας χώμα για γλάστρα για να μεγαλώσετε σε σάκους καλλιέργειας. Το χώμα με γλάστρα μπορεί να παρέχει θρεπτικά συστατικά στα φυτά σας για εβδομάδες. Μετά από μερικές εβδομάδες, μπορεί να χρειαστεί να παρέχετε επιπλέον θρεπτικά συστατικά χρησιμοποιώντας οργανικά λιπάσματα.

Το χώμα για γλάστρα είναι πολύ φθηνό αν το αγοράσετε χύμα. Μπορείτε να αγοράσετε φτηνό χώμα για γλάστρες από την Amazon εδώ. Ή μάθετε να φτιάχνετε το δικό σας χώμα για γλάστρα εδώ.

Οι καλύτερες ποικιλίες πατάτας για καλλιέργεια σε σακούλες

Υπάρχουν τόσες πολλές ποικιλίες που μπορείτε να καλλιεργήσετε σε ένα θερμοκήπιο. Αυτές οι ποικιλίες χωρίζονται σε δύο διάσημες κατηγορίες:

1: Πρώιμες ποικιλίες πατάτας: Αυτές οι ποικιλίες είναι μια εξαιρετική επιλογή για καλλιέργεια σε σάκους γιατί αναπτύσσονται γρήγορα και παράγουν καρπούς ταυτόχρονα. Μπορείτε να τα μαζέψετε σε μόλις 50 έως 60 ημέρες μετά τη φύτευση. Εδώ είναι μερικές πρώιμες ποικιλίες πατάτας:

 • Οπλαρχηγός
 • Σκούρο κόκκινο Norland
 • Ιρλανδός τσαγκάρης
 • Sangre
 • Κόκκινος Χρυσός
 • Yukon Gold

2: Ποικιλίες πατάτας Fingerling: Αυτές οι ποικιλίες είναι επίσης εξαιρετικές για καλλιέργεια σε σακούλες. Ο καρπός των ποικιλιών είναι μικρός αλλά όμορφος με διαφορετικό χρώμα δέρματος και σάρκας. Το χρώμα του δέρματος μπορεί να είναι κόκκινο, λευκό, μοβ και πορτοκαλί. Και το χρώμα της σάρκας μπορεί να είναι πορτοκαλί, λευκό, μοβ και κίτρινο με λευκό δέρμα.

Αυτές οι ποικιλίες δεν είναι εύκολα διαθέσιμες στην αγορά, έτσι μπορείτε να καλλιεργήσετε τις δικές σας. Ακολουθούν μερικές ποικιλίες πατάτας με το χέρι:

 • AmaRosa
 • Μπανάνα
 • French Fingerling
 • Στικτός
 • Rose Finn Apple

Πώς να καλλιεργήσετε πατάτες σε σακούλες

Μετά την επιλογή του καλύτερου χώματος, των σακουλών καλού μεγέθους και της ποικιλίας, τώρα ήρθε η ώρα να τα καλλιεργήσετε σε σακούλες. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να τα μεγαλώσετε:

 1. Μπορείτε εύκολα να ξεκινήσετε με πατατόσπορο. Επιλέξτε πατατόσπορο με διογκωμένα μάτια και μπουμπούκια.
 2. Αν είδατε σημάδια σήψης στον πατάτα σας, κόψτε αυτό το μέρος.
 3. Εάν ο πατατόσπορος είναι πολύ μεγάλος, μπορείτε να τον κόψετε σε δύο μέρη, αρκεί και τα δύο μέρη να έχουν μάτια.
 4. Μην σπείρετε την πατάτα αμέσως μετά από οποιοδήποτε κόψιμο. Δώστε του 24 ώρες να σκληρύνει αλλιώς θα σαπίσει στο χώμα.
 5. Μπορείτε επίσης να αφήσετε τους σπόρους σας ως έχουν και να τους φυτέψετε αφού ξεκινήσει η βλάστηση.
 6. Μπορείτε να αρχίσετε να σπέρνετε τους σπόρους στο θερμοκήπιο λίγο νωρίς (από τις αρχές Φεβρουαρίου).
 7. Εάν υπάρχει παγετός στο θερμοκήπιό σας, αφαιρέστε τον. Ο παγετός μπορεί να σκοτώσει τους σπόρους πατάτας σας.
 8. Τώρα γεμίστε τις τσάντες σας με χώμα για γλάστρες περίπου 3 ίντσες και σπείρετε τους σπόρους πατάτας περίπου 1 ίντσα βαθιά στο χώμα.
 9. Ποτίστε τα και δείτε τα να μεγαλώνουν.
 10. Όταν ο βλαστός μεγαλώσει περίπου 3 έως 4 ίντσες, ήρθε η ώρα να προσθέσετε περισσότερο χώμα. Αφήστε την κορυφαία ίντσα του βλαστού για να πάρει φως.
 11. Συνεχίστε να επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να γεμίσει η σακούλα σας με χώμα, αφήνοντας 1 ίντσα στην κορυφή για πότισμα.

Πόσοι πατάτες σπόροι σε μια σακούλα;

Ένα μόνο φυτό πατάτας θα απαιτήσει 3 γαλόνια από την τσάντα σας. Αν λοιπόν η τσάντα σας είναι 15 γαλόνια, μπορείτε να σπείρετε 5 πατατόσπορους στην τσάντα σας. Σε μια σακούλα 10 γαλονιών, σπείρετε 3 έως 4 σπόρους πατάτας.

Ανάγκες Πότισμα

Οι υφασμάτινες σακούλες επιτρέπουν στο χώμα να αναπνέει για να μην υπερθερμανθούν και να υπερποτιστούν τα φυτά. Πρέπει να ελέγχετε το επίπεδο υγρασίας του εδάφους σε τακτική βάση. Σε δοχεία, τα φυτά χρειάζονται περισσότερο νερό. Μην τα ποτίζετε υπερβολικά.

Μπορείτε να ελέγξετε το επίπεδο υγρασίας του εδάφους κολλώντας το δάχτυλό σας στο επάνω στρώμα του εδάφους. Εάν τα πάνω από 1 έως 2 ίντσες αισθάνονται ξηρά, ποτίστε τα. Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, τα φυτά χρειάζονται περισσότερο νερό από το συνηθισμένο.

Λίπανση

Όπως αναφέρω παραπάνω, το χώμα γλάστρας μπορεί να παρέχει θρεπτικά συστατικά για εβδομάδες. Το χώμα για γλάστρα μπορεί να παρέχει θρεπτικά συστατικά μόνο για 2 έως 3 εβδομάδες, αλλά τα φυτά μπορεί να χρειαστούν έως και 6 έως 10 εβδομάδες ανάλογα με την ποικιλία.

Αν είδατε φύλλα φυτών να κιτρινίζουν, ήρθε η ώρα να τα γονιμοποιήσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οργανικό λίπασμα για όλες τις χρήσεις για να τα ταΐσετε. Μια φορά την εβδομάδα μπορεί να κάνει το κόλπο.

Παράσιτα

Τα παράσιτα δεν είναι μεγάλο πρόβλημα μέσα στο θερμοκήπιο. Αλλά τα σκαθάρια μπορούν να επιτεθούν στα φυτά σας. Εάν είδατε μικρά αυγά στο φύλλο, αφαιρέστε αυτό το φύλλο και κάψτε το. Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οργανικά φυτοφάρμακα και λάδι neem για να απαλλαγείτε από αυτό το πρόβλημα.

Συγκομιδή

Όταν τα φυτά αρχίζουν να παράγουν λουλούδια, σημαίνει ότι οι κόνδυλοι σχηματίζονται στο έδαφος και είναι πιθανώς έτοιμοι για συγκομιδή. Μπορείτε να το ελέγξετε αφαιρώντας το ανώτερο στρώμα χώματος. Μην χρησιμοποιείτε αιχμηρά πράγματα για να αφαιρέσετε το χώμα.

Εάν οι κόνδυλοι φαίνονται εντάξει, αδειάστε τη σακούλα και συγκεντρώστε την απόδοση σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξανά τη σακούλα και το χώμα για την καλλιέργεια λουλουδιών ή άλλων λαχανικών, εφόσον δεν υπήρχε ασθένεια στην προηγούμενη καλλιέργεια.